Magyar gazdaság

Egy évet késhet a lengyel eurócsatlakozás

Jacek Rostowski szerint a 2012. január 1-jei dátum "még mindig reális", de lehetséges bizonyos késés.

"Legalább egy évet" késhet Lengyelország euróövezeti csatlakozása a jelenlegi tervekben szereplő 2012-höz képest a költségvetési hiány és a gazdasági helyzet romlásának jelei miatt, mondta a keddi Financial Timesnak a lengyel pénzügyminiszter.

A miniszter szerint "naivitás lenne úgy tenni", mintha a világgazdasági válság nem hatna Lengyelországra. Hozzátette: "nem jelentené a világ végét", ha egy évvel kitolnák a csatlakozási időpontot.

A londoni gazdasági napilap szerint Donald Tusk lengyel miniszterelnök jobbközép kormánya az eurócsatlakozást a válságellenes politika egyik központi elemévé tette, ezzel remélve eljuttatni azt az üzenetet, hogy a lengyel gazdaság stabil az olyan, válság sújtotta országokéhoz képest, mint Magyarország vagy Lettország.

A lengyel euróövezeti belépés kilátásai is azonban halványulnak: tavaly a kormány még 3 százalék feletti idei gazdasági növekedésben bízott, és most is 1,7 százalékban reménykedik, de az EU-bizottság most már 1,4 százalékos visszaesést jósol, áll a Financial Timesban.

Rostowski pénzügyminiszter erről a lapnak ezt mondta: a lengyel kormány még mindig pozitív növekedést vár erre az évre, de tekintettel a bizonytalanság mértékére, az EU-bizottság előrejelzése "végül akár helytállónak is bizonyulhat".

A miniszter azt mondta, hogy az államháztartási deficit nem fogja meghaladni a hazai össztermék (GDP) 4,6 százalékát, ám az uniós bizottság idénre 6,6 százalékos, jövőre már 7,3 százalékos - vagyis az euróövezeti csatlakozáshoz megszabott 3 százalékos felső tűréshatárt jóval meghaladó - központi hiányt valószínűsít Lengyelországban.

A Financial Times ennek alapján "irreálisnak" minősíti a 2012-es lengyel eurócsatlakozást, és a lapnak nyilatkozó elemzők egyike szerint az is valószínűtlen, hogy Lengyelország az idén be tud lépni a valutaunió előtt kötelező ERM-2 árfolyamrendszerbe.

A londoni Cityben sem hisznek már abban, hogy Lengyelország az idén az ERM-2, 2012-ben pedig az euróövezet tagja lesz, jóllehet ezt korábban több nagy befektetési ház viszonylag jó eséllyel jósolta.

A JP Morgan bankcsoport londoni elemzőinek minapi prognózisa szerint a lengyel államháztartási deficit az idén eléri az 5 százalékot, a hazai össztermék pedig 1 százalékkal visszaesik.

A cég szerint e makrofejlemények miatt az idei év közepi lengyel ERM-2-tagság és a tervekben szereplő 2012-es euróövezeti csatlakozás is "erősen valószínűtlen"; a cég londoni elemzői "legalább" egy évi csúszást jósolnak mind az ERM-, mind az euróövezeti belépésben.

A JP Morgan közölte: alapeseti forgatókönyvében az eddigi 2013-ról 2014-re módosította a lengyel valutauniós csatlakozás lehetséges időpontjára vonatkozó saját előrejelzését.

A Fitch Ratings hitelminősítő múlt heti londoni elemzésében úgy fogalmazott: a gyenge növekedés és a választási ciklus miatt nehéz lesz 2010 előtt a maastrichti felső tűréshatár, vagyis a GDP-érték 3 százaléka alá csökkenteni a lengyel államháztartási deficitet. A hitelminősítő továbbra is 2013-at tartja a legvalószínűbb lengyel euróövezeti csatlakozási időpontnak.

A cég a többi közép-európai EU-tag euróövezeti kilátásairól nem sokkal korábban Londonban kiadott elemzésében azt írta: prognózisa szerint Magyarország - Csehországgal és Lettországgal együtt - 2014-ben vezetheti be az eurót.

MTI Eco-->

gazdasági válság Elzbieta Witek bevezetés euró
Kapcsolódó cikkek