Magyar gazdaság

Egy törvény elutasításának örülnek az internetszolgáltatók

Az Európai Unió egészére kiterjedő, széles körű telekommunikációs reform folyamat állt le azzal, hogy az Európai Parlament egy kitétel miatt nem szavazta meg az Európai Bizottság javaslatát. A kábelszolgáltatók szerint a képviselők az európai fogyasztók jogai mellett álltak ki a döntéssel.

A szóban forgó jogszabálycsomag a telekommunikáció több területét érinti: magába foglalja az új mobiltechnológiák közötti fair sávelosztást, az internetes adatvédelem erősítését és egy EU szintű hatóság létrehozását. Az Európai Parlament képviselői mindezekkel egyetértenek, de nem fogadják el azt a passzust, amely csökkentette volna az internetezők jogait.

A PC Worldnek nyilatkozó EP képviselők elmondták: az elsősorban Franciaország és Nagy-Britannia által támogatott javaslat szerint korlátozták volna azok internetes hozzáférését, akik illegális tartalmakat töltenek le a világhálóról. A strasbourgi parlament tehát az egy záradék miatt elutasította az Európai Bizottság által kidolgozott reform egészét.

Az első reakciók pozitívak: a kábelszolgáltatókat összefogó Cable Europe szerint a döntés azt jelenti, hogy Európa elutasítja az internet rendőrség bevezetését. Manuel Kohnstam úgy fogalmazott: a honatyák kiálltak az információhoz való alapvető jog mellett.

A lap által megkérdezett elemzők szerint meglepetésként hatott a csomag elutasítása és egyelőre nem világos, hogy a fennmaradó, a képviselők támogatását élvező javaslatcsoport életbe léptethető-e az említett záradéktól függetlenül. Az Európai Bizottság egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

Európai Bizottság reform internet kábelszolgáltató illegális Európai Parlament letölt
Kapcsolódó cikkek