Magyar gazdaság

Gyógynövény „márpedig nincs”

Nem kevés bosszúságot okozhat majd a piacon a gyógynövénypiac „áthangszerelése” az uniós jogszabályoknak megfelelően. De nincs mese, alkalmazkodni kell.

Félő, teljesen eltűnnek 2011-re a polcokról a gyógynövényalapú, gyógyhatású készítmények. Az ugyanis nem ismeri ezt a hazánkban a nyolcvanas években bevezetett termékkategóriát. Magyarország az említett időpontig kapott többször is módosított haladékot, hogy átvegye az uniós rendszerezést.

Míg 2000-ben még nyolcszáz ilyen árut engedélyezett az Országos Gyógyszerészeti Intézet, addig ez a szám mostanra már 350-re apadt. „A gyártók  2011 márciusáig átminősítik a terméket hagyományos növényi gyógyszerré, vagy „lesorolják” gyógynövényalapú kozmetikai készítménnyé, étrend-kiegészítővé, teáknál pedig élelmiszerré. Vagy megszüntetik a termék gyártását” – mondta a Világgazdaságnak Ásványi Tibor, a Naturland Magyarország Kft. vezetője.

Az első megoldás szerinte azért nem járható út, mert rendkívül szigorú követelmények vonatkoznak a gyógyszerekre, ezeket a gyógynövénykészítményeknél szinte lehetetlen lenne betartani.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

gyógynövény uniós szabályozás
Kapcsolódó cikkek