Magyar gazdaság

Látványos pénzköltés: odébbrakják a Kolumbusz-szobrot

A madridi kormány komolyan veszi John Maynard Keynes azon ajánlását, hogy jobban megéri egy munkással kiásatni egy gödröt, majd újra betemettetni, mint elköltetlenül hagyni az erre szánt összeget.

A haszontalannak látszó pénzköltés egyik látványos példája az, ahogy a spanyol fővárosban egy 17 méter magas Kolumbusz-szobrot száz méterrel arrébb visznek eddigi helyéről.

Elfoglaltságot éppen ad bizonyos számú dolgozónak a kormány – még tavaly elrendelt – nagy összegű fiskális élénkítő programja, a valódi értékteremtés szempontjából nézve azonban jobbára hatástalan a terv. Az eddigi tapasztalatok arra utalnak, hogy Madrid kellő megalapozottság nélkül, elhamarkodottan dönt a gazdaságösztönző műveletekről.

A korábbi építési boom csúcspontján, 2007-ben Spanyolország több lakást épített, mint Németország, Olaszország és Nagy-Britannia együttvéve – állítja a Reuters. A munkanélküliséget azonban a fellendülés csúcsán sem sikerült 8 százalék alá szorítani. Azóta ráadásul az építőiparban végrehajtott tömeges elbocsátások miatt az állástalanok száma meglódult, és az Európai Bizottság becslése szerint arányuk 2010-ben meghaladhatja a 20 százalékot.

Madrid erre válaszolva indított nyolcmilliárd eurós közmunkaprogramot , amitől négyszázezer munkahely megmentését várják. A teljes élénkítő csomag értéke megközelíti a 5 százalékát. Ennek hatására a 2007-ben a GDP 2 százalékával felérő költségvetési többlet 10 százalékos deficitbe fordul.

Sztrájkveszély

Madridnak azt is ajánlják, hogy a súlyos helyzetet használja ki a szükséges munkaerő-piaci reformok végrehajtására. Spanyolországban ugyanis világszerte is a legmagasabbak között van a hoszszabb ideje foglalkoztatottak elbocsátásának költsége. Az elbocsátások megkönnyítésének hírére a szakszervezetek máris általános sztrájkot helyeztek kilátásba.

közmunka Spanyolország kolumbusz ingatlan keynes Madrid
Kapcsolódó cikkek