Magyar gazdaság

Vártnál jobban esett vissza az amerikai GDP

Az Egyesült Államokban a GDP a teljes évre kivetítve 5,7 százalékkal csökkent az első negyedévben. Az adat rosszabb az elemzői várakozásoknál, a vállalatok adózás utáni profitja viszont – egy éve először – 1,1 százalékot emelkedett ugyanebben az időszakban.

Az elemzők 5,5 százalékos egész évre számított első negyedéves GDP-csökkenésre számítottak, ezért a ma nyilvánosságra hozott 5,7 százalékos mínusz kellemetlen meglepetésnek tekinthető. Ugyanakkor az amerikai kormány az előző hónapban ennél is rosszabbra 6,1 százalékra becsülte a bruttó nemzeti össztermék csökkenését – jelenti a Reuters.

A Kereskedelmi Minisztérium előzetes adatai szerint ugyanakkor a vállalatok haszna 1,1 százalékot növekedett az első negyedévben, ezzel egy éve tartott negatív tendencia szakadt meg. Az előző év utolsó negyedévében ugyanez az adat mínusz 10,7 százalék volt, a Reuters elemzői a 2009-es év első négy hónapjára is 7 százalékos esést jósoltak.

Az üzleti aktivitás tovább mérséklődött, az aránya 28,7 százalékkal csökkent, ez 1971 óta a legnagyobb negatív kitérés. A kivitel hatalmas zuhanása önmagában 3,8 százalékkal csökkentette az ország GDP-jét. Az üzleti beruházások terén a csökkenés 36,9 százalék, a lakosság pedig 38,7 százalékkal csökkentette beruházásait, ez 29 éve a legnagyobb esés.

Az amerikai mintegy kétharmadát kitevő fogyasztás ugyan 1,5 százalékkal emelkedett, de a növekedés mértéke így sem érte el a kormány előző havi, 2,2 százalékot jósoló számítását.

GDP profit üzleti aktivitás USA össztermék minisztérium beruházás Egyesült Államok amerikai
Kapcsolódó cikkek