Magyar gazdaság

Zárás az EGT-norvég alapnál

Több mint 135 millió euró, azaz nagyjából 34,5 milliárd forint vált elérhetővé a különféle magyarországi projektek és alapok számára 2004-2009 között az Európai Gazdasági Térség és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében.

Egyértelműen sikeresnek minősíti a program működését a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ).

Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok elnevezésű támogatási konstrukciók annak érdekében jöttek létre, hogy elősegítsék a társadalmi és gazdasági kohézió megteremtését a 2004-es EU bővítés nyomán szintén kibővült Európai Gazdasági Térségben.

A három donorállam - Norvégia, Izland és Liechtenstein - nem tagja az EU-nak, viszont az EGT tagjaként részesei a belső piac előnyeinek. Ezért az európai uniós forrásoktól függetlenül támogatást biztosítottak a - 2004-ben és azóta - újonnan csatlakozott tagállamoknak, köztük Magyarországnak. Bár elvileg két támogatási alapot működtettek, valójában egynek tekinthetők, azonos szabályrendszer vonatkozik rájuk.

Magyarország a rendelkezésre álló keretet a megadott határidőig teljes egészében lekötötte. A nálunk meghirdetett három pályázati fordulóban több száz pályázatot nyújtottak be, majd végül mintegy 101 projekt kapott támogatást.

A program népszerűségéhez nagyban hozzájárult, hogy támogatásai széles pályázói kör számára voltak elérhetőek. A nyertes projektek közül a legtöbb humánerőforrás-fejlesztést, a környezetvédelemet és a kulturális örökség megőrzését szolgálja, de nagy volt az érdeklődés az egészségügy és tudományos kutatás iránt is.

A támogatásnak köszönhetően az ország különböző pontjain több közintézmény fűtésének és hőszigetelésének korszerűsítése történhet meg, hasznosításán alapuló fűtési rendszereket épülhetnek ki, mely által jelentősen csökken a környezeti szennyezés. A múzeumok fejlesztésébe is bekapcsolódott a program: ilyen például a kiemelt turisztikai jelentőségű Siklósi Vár múzeumi szárnyainak műemléki helyreállítása, vagy a pécsi Janus Pannonius Régészeti Múzeum rekonstrukciója.

Az EGT/norvég támogatásoknak köszönhetően folytatódhat a televízióban a már jól ismert és népszerű előadássorozat, a Mindentudás Egyeteme. A kisebbség zenekultúrájának erősítésére létrejöhet továbbá egy, a zenei tehetséggel megáldott roma gyermekeket és fiatalokat támogató multifunkcionális képzési központ. És megkezdődhetett az Országos Vérellátó Szolgálat országos lefedettségű, egységes "vérkészítmény-adatbázis" kezelő rendszerének kiépítése, amely Európában is példaértékű projektnek számít.

A projektek nagy részének megvalósítása jelenleg még folyamatban van, és befejezésük 2011-ben várható, de néhány beruházás már mostanra meg is valósult. Ilyen többek között a székesfehérvári Hiemer-Font-Caraffa épülettömb rehabilitációja, melynek keretében visszakapta régi fényét és jelentőségét a Hiemer-ház is.

Jó hír, hogy az eddigi mérlegmegvonásával párhuzamosan már megkezdődtek a tárgyalások a program folytatásáról. Magyar részről az illetékesek abban reménykednek, hogy  2010. után is lesznek pályázati kiírások az EGT-norvég alap támogatására.

NFÜ EGT alap Norvégia
Kapcsolódó cikkek