Magyar gazdaság

A multiknak köszönhető, hogy jók a magyar szakemberek

Magyarországon a térség többi államával összehasonlítva meglehetősen jó szakember-ellátottsággal találkoznak a vállalatok.

Ez szűrhető le a Heidrick & Struggles vezetői tanácsadó cég és az Economist Intelligence Unit elemzéséből, amely tizenhárom közép- és kelet-európai államban vizsgálja a helyzetet több tucat demográfiai, oktatási, kutatás-fejlesztési, munkaerő-piaci, makrogazdasági és társadalmi mutató alapján.

A „képzettségi index” (talent index) nemcsak a szakember-ellátottság alapmutatóit igyekszik számba venni, hanem azt is, mennyire sikerül a tehetségeket kiaknázni.

Magyarország a 2007-es adatok szerint Ausztria, Orosz-, Lengyel- és Csehország mögött az ötödik helyen állt, de a szakemberek várakozása szerint 2012-ben – Csehország jelentős lemorzsolódásának köszönhetően – már a negyedik helyet foglalja el.

Pesszimistábban látja a listán való előrelépést Küzmös László, a Get Work Hungary Zrt. elnöke. A szakember úgy véli, a hazai munkavállalók kiváló képzettsége nagymértékben annak köszönhető, hogy a multinacionális vállalatok sokat áldoznak a szakmai oktatásra és a készségfejlesztésre.

A recesszióban azonban a cégek szerepvállalása csökken, az oktatásra fordított (erő)források is apadnak. Kicsit optimistábban látja a helyzetet Varga Krisztina, a Workplus Kft. ügyvezető igazgatója, aki szerint a következő három-négy évben a cégek uniós forrásokból igyekeznek megoldani a munkahelyi képzéseket.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Heidrick & Struggles multinacionális vállalat képzettségi index Get Work Hungary szakember
Kapcsolódó cikkek