Magyar gazdaság

El lehet menni, de érdemes? - Bérek itthon és Szlovákiában

A Merces internetes állásbörze 2009. június 22-én nyilvánosságra hozta a két ország régiók, és iskolai végzettség szerinti összehasonlítását, valamint az egyes iparágak munkakategóriák szerinti elemzését, a tényleges pozíciók szerinti bontásban.

A 2009. június 21-én a felmérésben részt vevő 110 024 ember adatainak, továbbá 6 491 állásajánlatban felkínált fizetés és 34 482 önéletrajzban közölt elvárt havi bér összehasonlító elemzése során kiderült, hogy a magyarországi országos átlagfizetés (205 ezer forint) lényegesen, mintegy nyolc százalékkal alacsonyabb, mint Szlovákiában (223 ezer forintnak megfelelő euró).

Mindkét állam fővárosának adatai messze magasabbak, mint más régiók és megyék számsorai, de a két főváros összevetése során is előnyösebbnek tűnik Pozsonyban munkát vállalni: 278 ezer forint, a budapesti 255 ezer forintos átlagfizetéshez képest.

A kimondottan hátrányos helyzetű országrészek összevetése során a Workania kutatói megállapították, hogy északi szomszédunknál Eperjes (Prešovský kraj) 173 ezer forintos átlagfizetésével ugyancsak jelentősen meghaladja a köztudomásúan elmaradott hazai Békés megye (156 ezer) és Szabolcs-Szatmár Bereg megye (160 ezer) átlagát.

A határ-menti megyékben élők átlagfizetései közelítik meg a leginkább a fővárosi honfitársaikét: Komárom-Esztergom megyében például ez a szám eléri a 202 ezer forintot, míg a Nagyszombati kerületben (Trnavský kraj) élők átlagfizetése 210 ezer.

Jelentős mértékben árnyalja azonban az egyértelműen szlovákiai előnyöket mutató területi elvű összehasonlítást, ha megnézzük az adatközlők iskolai végzettségét mindkét országban. Lényegesen magasabbak Magyarországon dolgozó főiskolai, egyetemi és posztgraduális végzettséggel rendelkezők átlagos jövedelmi viszonyai, mint szlovákiai kollégáiké. Ez utóbbi esetben akár 100 ezer forinttal több jövedelmet vihet haza egy magasan képzett magyar állampolgár, mint a szomszédos országban élő többdiplomás társa. (392 ezer a 297 ezer forinttal szemben).

Vannak persze szép számmal , ilyen például leasing (313 ezer), a és életbiztosítások (280 ezer), olyan szakterületek is, ahol Magyarországon versenyképesebbek az átlagjövedelmek, valamint a további feldolgozás céljára előállított termékek értékesítése (234 ezer) nagyraktárakból és nagykereskedelem során. Ez utóbbi területeken a legális magyar munkavállalók átlagos jövedelmei lényegesen magasabbak, mint szlovák kollégáiké.

bér állásajánlat átlagfizetés jövedelem végzettség Szlovákia fizetés
Kapcsolódó cikkek