Magyar gazdaság

Magára talál az európai ipar

A májusi 40,7-ről 42,4 pontra emelkedett az euróövezet feldolgozóipari beszerzői menedzserindexe.

A szolgáltató szektorban ugyan 44,8-ről 44,5 pontra csökkent a hasonló index, de a Markit összesített mutatója így is enyhe - 44-ről 44,4 pontra való - javulást jelzett. Ez még mindig alatta van a visszaesést a növekedéstől elválasztó 50 pontos határtól, de elemzők szerint egyértelműen arra utal, hogy az európai gazdaság a stabilizálódás útján jár.

A Markit a most közölt - körülbelül 2000 cég megkérdezésén alapuló - beszerzői menedzserindexek alapján arra számít, hogy a második negyedévben 0,5-0,6 százalékkal csökkenhet az euróövezet gazdasági teljesítménye. Fellendülésre az év utolsó három hónapjában látnak esélyt a cég szakértői, hasonlóan a legtöbb banki elemzőhöz.

Az elmúlt napokban több más bíztató adat is napvilágot látott a nyugat-európai gazdasági folyamatokról. Francia- és Németországban egyaránt emelkedett az üzleti bizalmi index, és az EU legnagyobb gazdaságában egy mai közlés szerint a fogyasztók hangulata is javult. A GfK intézet júliusra vonatkozó bizalmi indexe a júniusi 2,6-ről 2,9 pontra ugrott, köszönhetően elsősorban a nullára csökkent inflációnak, ami erősítette a német fogyasztók vásárlókedvét. Az indexen belül a gazdasági helyzetre vonatkozó várakozások közel hat ponttal, mínusz 22,6-re emelkedtek, a jövedelmi várakozások ugyanilyen mértékben, mínusz 3,3-ra, a vásárlási hajlandóság pedig két ponttal, plusz 14,5-re nőtt.

Markit menedzserindex Bank infláció szolgáltató gazdaság
Kapcsolódó cikkek