Magyar gazdaság

Sötétben bujkáló brüsszeli lobbisták

Még mindig nem ismert az Európai Bizottság munkáját befolyásoló nagy lobbisták többségének pontos kiléte és működésének keretei, hiába indította el Brüsszel egy évvel ezelőtt önkéntes alapú regisztrációs kampányát.

A lobbitevékenységek átláthatóságáért küzdő Alter-EU civil ernyőszervezet friss felméréséből kiderült, hogy míg az Európai Parlament 2003-as becslése szerint 2600 helyi irodával rendelkező lobbista működik Brüsszelben, a regisztrációs eljárásban csupán 593 vett részt közülük, többnyire pontatlan, használhatatlan adatokkal.

A tavaly júniusban megkezdett önkéntes regisztrációs eljárás során ugyan összesen 1488 lobbista jelentkezett mostanáig, de ezek közül csupán a fenti 593 rendelkezik brüsszeli telephellyel, ami az Alter-EU szerint az unió melletti komoly érdekérvényesítési munka egyik előfeltétele.

Az EU regisztrációs eljárása olyan hálóhoz hasonlít, amely a kis halakat megfogja, miközben az igazán nagyokat elengedi – kommentálta az eredményt az Alter-EU egyik munkatársa annak kapcsán, hogy az igazán befolyásos nagy lobbicsoportok továbbra is szinte láthatatlanul működnek Brüsszelben, és a jelek szerint eszük ágában sincs felfedni kilétüket.

Ráadásul az önként jelentkezők által szolgáltatott információk is sokszor teljességgel használhatatlannak tűnnek, mivel a közölt pénzügyi adatok pontatlanok vagy manipuláltak, a lobbitevékenységet végző konkrét személyeket pedig „elfelejtik” megnevezni. Olyan ez a nyilvántartás, mint egy telefonkönyv számok nélkül – fogalmazott Jorgo Riss az Alter-EU részéről az elemzést bemutató sajtótájékoztatón.

Szakemberek szerint a gond egyik fő forrása az, hogy Brüsszel – ellentétben például Washingtonnal – nem rendelkezik olyan jogi eszközökkel, amelyek segítségével pontos adatszolgáltatásra kényszeríthetné a gazdasági lobbicsoportokat.

Így állhat elő például az a furcsa helyzet, hogy miközben a British Petroleum olajipari óriás az Egyesült Államokban 2008-ban hivatalosan 8 millió dollárt költött lobbitevékenységre, Brüsszelben mindössze 200-250 ezer eurót fordított e célra, jóllehet a város egyik legdrágább pontján tart fenn irodát, a bizottság és a Tanács székhelyének közvetlen közelében.
Uniós részről egyelőre nem voltak hajlandóak kommentálni az eredményt: a hivatalos állásfoglalásra valószínűleg július közepéig kell várni, amikorra a bizottság is kiértékeli a regisztrációs folyamat eddigi eredményeit.

Brüsszel mindeddig úgy vélekedett, hogy érdemes ragaszkodni az önkéntesség elvéhez, de ha ez elégtelennek bizonyul, a bizottság arra is készen áll, hogy kötelezővé tegye a regisztrációt – közölte az unió végrehajtó testületének illetékes szóvivője.

lobbisták Brüsszel Európai Unió
Kapcsolódó cikkek