Magyar gazdaság

Szolidaritási csomag kisgyerekeseknek is

Újabb szolidaritási csomagot tervez a kabinet, az intézkedésekkel a szociális támogatások, így a gyes és a gyed változása miatt nehezebb helyzetbe kerülő családok megsegítése a cél.

Az intézkedések elsősorban az intézményrendszer átalakítására vonatkoznak. A kormány családsegítő lépésnek, a napokban bejelentett szolidaritási intézkedések folytatásának szánja a csomagot. A program fő irányai és a szabályozási teendők a nyáron elkészülhetnek, a részleteket ősszel dolgozzák ki.

A tervek szerint uniós forrásból gyorsítanák a bölcsődeépítést, s normatívát vagy egyéb támogatást kapnának a családi napközik. Ezzel nemcsak az önkormányzati intézmények, hanem a családi típusú, gyermekgondozást vállaló formák is terjedhetnek. Ugyancsak szerepel az elképzelések között, hogy kistelepüléseken már kétéves kortól óvodába lehetne adni a gyerekeket.

Kidolgozás előtt áll az a javaslat, amely szerint megvizsgálnák: milyen anyagi és jogi háttér szükséges ahhoz, hogy az úgynevezett családi gondozást, családi felügyeletet, vagyis amikor valaki több gyerek gondozását vállalja otthon, például munkaviszonnyá alakítsák.

A gyermekgondozási támogatások a jövő év április 30. után változnának. Gyedre akkor lesz jogosult valaki, ha legalább 365 napos biztosítása van, gyesben pedig kétéves koráig részesülhet a gyermek.

gyes gyed kisgyermekesek bölcsőde
Kapcsolódó cikkek