Magyar gazdaság

A pápa globális politikai hatósággal szabályozná a pénzpiacot

XVI. Benedek pápa mai beszédében egy az egész világra kiterjedő politikai hatóság kialakítását szorgalmazta és további kormányzati irányítást látott szükségesnek a pénzpiacok terén.

Könyörület az Igazságban című enciklikájának egyes részei bosszanthatják a konzervatívokat, mivel a pápa teljes mértékben destruktívnak nevezi a szabályozatlan kapitalizmust – írja a New York Times. XVI. Benedek hangsúlyozta: minden gazdasági döntés erkölcsi következménnyel jár. A katolikus egyházfő a pénzpiacok szabályozásának újragondolását és a kormányok erősebb részvételét tartja szükségesnek a válság leküzdésére.

A pápa által szorgalmazott politikai hatóság feladata a súlyos krízissel küzdő országok megsegítése és a globális gazdaság menedzselése lenne a nagyobb egyensúlytalanságok elkerülése céljából. A testület működését a pápa szerint törvénynek kell szabályoznia és minden tényezőnek el kell ismernie, hogy védelmet nyújthasson. Az enciklika egyben leszögezi: a válság ellenére meg kell valósítani az ENSZ és a nemzetközi gazdasági szervezetek működését is.

A pápa megnyilvánulásaira vonatkozó egyházi hierarchiában a legmagasabb szintet jelentő enciklikát a G8 csúcstalálkozó kezdete előtt egy nappal hozta nyilvánosságra a pápa. XVI. Benedek három nap múlva Barack Obama elnökkel tárgyal majd a gazdasági válságról.

enciklika Benedek pápa katolikus válság recesszió
Kapcsolódó cikkek