Magyar gazdaság

Újabb gazdaságélénkítő program jöhet az USA-ban

Az amerikai kormány újabb gazdaságélénkítő programot fontolgat - jelentette szerdán a Voice of America (VOA) rádió, amely szerint Washington ellentmondásos jeleket látszik küldeni ez ügyben.

Barack Obama elnök gazdasági tanácsadója, Laura Tyson kijelentette: a szövetségi kormánynak el kell kezdenie összeállítani egy második gazdaságösztönző keretet, minden eshetőségre számítva.

A rádió szerint ez arra utal, hogy Washington úgy ítéli meg, esetleg újabb többszáz milliárd dolláros állami lökésre lesz szükség a mély és elhúzódó recesszióból való kilábaláshoz. Az Obama által februárban aláírt első, 787 milliárd dolláros költségvetési élénkítő program hatásával mind több demokrata és republikánus politikus elégedetlen.

Tyson szerint jelenleg nagyon bizonytalanok a gazdasági kilátások, és fennáll a további romlás kockázata. Úgy tűnik, a gazdasági gyengébb állapotban van, mint ahogy korábban megítélték. Obama gazdasági tanácsadója ezért azt javasolja, hogy kezdődjön el a gondolkodás egy következő élénkítésről, arról, hogy egyáltalán szükség van-e rá, illetve mit tartalmazzon.

A VOA szerint Tyson megjegyzései - aki egy szingapúri konferencián fejtette ki nézeteit - meglepetést okoztak közgazdászok és politikai elemzők körében. Joe Biden alelnök ugyanis épp a napokban beszélt arról, hogy bár a kormány korábban nem érzékelte, milyen súlyos helyzetben van a gazdaság, egyelőre nem látja szükségét újabb ösztönzésnek.

A demokraták arra panaszkodnak, hogy a gazdaság élénkítéséről szóló törvényben szereplő pénzek lassan csordogálnak a gazdaságba. Az ellenzéki republikánusok pedig úgy ítélik meg: az a tény, hogy a négy hónappal a törvény elfogadása után is növekszik, azt bizonyítja, az elgondolás kezdettől fogva téves volt.

John Boehner, a képviselőház kisebbségi, republikánus frakciójának vezetője elmondta: Obama ösztönző terve munkahelyek teremtéséről és megőrzéséről szólt, de csak a szövetségi költekezés érzékelhető.

Douglas Holtz-Eakin, a kongresszus költségvetési hivatalának volt igazgatója, a tavalyi elnökválasztási kampányban a republikánus John McCain gazdasági főtanácsadója rámutatott: nehéz megítélni az ösztönző kiadások sikerét, mert valójában senki nem tudja, mennyivel rosszabb állapotban lenne a gazdaság a csomag nélkül. Az egyre romló munkanélküliségi adatok szerinte arról tanúskodnak, hogy az állam szerepe korlátozott a gazdasági aktivitás gyors fokozása terén.

Holtz-Eakin nem támogatna újabb ösztönzést közpénzből, mondván, hogy nagyon riasztók Amerika költségvetési kilátásai. Más közgazdászok viszont azt hangoztatják, hogy a jelenlegi visszaesésben, amikor a vállalatok és a fogyasztók is visszafogják kiadásaikat, csak a szövetségi kormány képes kimozdítani a gazdaságot a recesszióból.

gazdaságélénkítő USA program Barack Obama
Kapcsolódó cikkek