Magyar gazdaság

USA: aggódva várják a minimálbér-emelést

Egyes szakértők szerint a lehető legroszszabbkor, mások szerint viszont éppen a megfelelő pillanatban jön az amerikai gazdaságnak a szövetségi minimálbér július 24-től esedékes emelése. A legkisebb fizethető órabér 6,55-ről 7,25 dollárra való növelése egy 2007-es törvényhozási határozatnak megfelelően történik, amely három lépcsőben írta elő az akkor – immár egy évtizede – 5,15 dolláron álló minimálbér feltornázását.

Az Economic Policy Institute (EPI) becslése szerint 5,5 milliárd dollárral növeli a bértömeget a mostani emelés, ez nemcsak a jelenleg minimálbéren vagy 6,55–7,25 dollár közötti óradíjért foglalkoztatottakat érinti, hanem azokat is, akiknek a fizetése bizonyos szorzóval a törvényes küszöbtől függ. Az előbbi csoportba 2,8 millióan, az utóbbiba hétmillióan tartoznak.

Heidi Shierholz, az EPI közgazdásza szerint érezhető keresleti többletet okoz majd a bértömeg növekedése, hiszen az alacsony fizetésűek gyakorlatilag minden jövedelmüket elköltik. Ez segítheti a gazdaság kilábalását. Ezzel szemben John Silva, a Wells Fargo bank elemzője arra figyelmeztet, hogy a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő és gyenge piaci kereslettel szembesülő vállalatok nehezen tudják kigazdálkodni a béremelés fedezetét. Ez különösen a pályakezdők és az alacsonyan képzettek elhelyezkedési esélyeit csökkenti.

A szövetségi minimálbér emelése ugyanakkor nem minden államot érint: Kalifornia például már ma is nyolcdolláros minimálbért ír elő. A folyamat azonban aligha áll meg, hiszen Barack Obama a választási kampányában azt ígérte, hogy 2011-től mindenki legalább 9,50 dollárt fog keresni óránként.

The Wall Street Journal

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek