Magyar gazdaság

Védik a hiteleseket: lakásmentő-csomag és moratórium a szerződésmódosításokra

Magyarországon hétfőn hatályba lépett a bankok egyoldalú szerződésmódosításával összefüggő moratórium, amellyel a pénzintézetek ügyfeleit védik, nemsokára pedig a "lakásmentő" csomag is elindulhat, ezenkívül új támogatások nyílnak az agráriumban is, és augusztustól működik a krízisalap.

A bankok egyoldalú szerződésmódosításával összefüggő moratórium július 20-tól érvényes. A bankok azt vállalták, hogy szeptember végéig tartózkodnak attól, hogy az ügyfelek számára kedvezőtlen, egyoldalú szerződésmódosítást hajtsanak végre - mondta Farkas Ádám, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke hétfőn az MTI-nek.

A PSZÁF elnöke hozzátette: ha mégis indokoltnak látszik a szerződésmódosítás, akkor a bankok ezt a szándékot az indoklással együtt be fogják nyújtani a felügyeletnek, és a PSZÁF erről nem kötelező jogi érvényű véleményt mond.

A gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került lakáshitelesek megsegítését célzó kedvezményeket július 28-tól lehet igénybe venni. A "lakásmentő" csomag lényege, hogy aki munkanélkülivé vált, vagy más okból átmeneti fizetési nehézségei támadtak, állami kezességvállalás mellett áthidaló kölcsönt vehet fel bankjától, ami legfeljebb két évig fedezi a jelzálogalapú illetve lakáslízing törlesztőrészletének egy részét, függetlenül attól, hogy forint- vagy devizalapú tartozásról van szó.

Több forráshoz jut az agrárium, mivel az ágazat finanszírozása is nehezebbé vált a válságban. Aladics Sándor, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgató-helyettese hétfőn közölte: az agrárium gondjainak enyhítésére az MFB tovább bővítette az agrárvállalkozások finanszírozási lehetőségeit.

Így a vállalkozások számára az Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogram keretében egyszerűbbé válik a továbbiakban a pályázatok kiegészítő finanszírozása, vagyis a szükséges önerő biztosítása. Emellett bővült az élelmiszeripari bankgarancia kedvezményezettjeinek köre, valamint meghosszabbították a Gabona Forgóeszköz Hitelprogram igénybevehetőségi határidejét is.

Bajnai Gordon miniszterelnök reméli, hogy augusztustól akadály nélkül működik a krízisalap. A miniszterelnök egy hétvégi interjúban elmondta, hogy már megkezdték az önkormányzatok tájékoztatását, és hamarosan feláll egy tanácsadó testület is. A miniszterelnök emlékeztetett: akik az önkormányzatnál már kimerítettek minden segélyezési lehetőséget, azok a kormányhoz fordulhatnak gyorssegélyért, egy meghatározott, 20-50 ezer forintos keretösszegen belül. A miniszterelnök az interjúban beszámolt arról is, hogy a krízisalap összege már megközelíti a hatmilliárd forintot.

hitelek moratórium lakossági hitelek szerződésmódosítás devizahitelek
Kapcsolódó cikkek