Magyar gazdaság

Álláskeresők: Egekbe szökő elvárások!

Az álláskeresők számának ugrásszerű növekedése ellenére a cégek jelentős része nehezen tud betölteni bizonyos munkaköröket a szervezetükön belül – állítja a Manpower legfrissebb felmérése.

A kutatásban részt vevő munkaadóknak ugyanis 82,5 százaléka véli úgy, hogy a jelentkezők döntő többségének tudás-, tapasztalat- vagy képességbeli hiányosságai vannak.

A felmérés arra is rávilágít, hogy iparágak szerinti bontásban az üzleti szolgáltatások terén bizonyul a legnehezebbnek a megfelelő munkaerő megtalálása, míg az építőipari cégek csaknem egyharmadának nem jelent problémát a munkaerő-felvétel. A régóta tartó trend azonban nem változott: a szakmunkás munkakörök betöltése a válaszadók 21,3 százaléka szerint továbbra is nagy kihívást jelent.

 A vállalati hierarchiában elfoglalt szint tekintetében a válaszadók 32,2 százaléka véli úgy, hogy a „specialista” munkakörök betöltése a legnehezebb. Ezek már olyan speciális tárgyi tudást, munkatapasztalatot és végzettséget igényelnek, amelyet a jelenleg nyilvántartott álláskeresők nagy része biztosan nem tud felmutatni – mondta a Világgazdaságnak Csapos Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke. Meglátása szerint a megváltozott gazdasági helyzetben, az alacsony költségvetések és állandó létszámstopok mellett a cégvezetők most még inkább vigyáznak szakembereikre, illetve ügyelnek arra, hogy kiváló munkaerővel töltsék fel a megüresedett pozíciókat.

A megváltozott munkaerőpiaci helyzetben most könnyebb a korábban nehezen megtalálható embereket felkutatni és felvenni egy-egy speciális munkakörbe – véli Varga Krisztina, a Workplus Munkatárs-közvetítő, Személyügyi és Vezetési tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója. Tapasztalata szerint például jelenleg a mérnöki, valamint a pénzügyi területekre keresés helyett egyelőre inkább kivárás a jellemző, míg a kereskedelemben már-már hiány a jó szakember. A Workplus ügyvezető igazgatója egyébként úgy látja, a cégek jelentős részénél a létszámleépítések egy része elsősorban a hatékonyságnövelésről szól. Így a válság egyes munkaadóknál valójában jó indok arra, hogy megszabaduljanak azoktól a kollégáktól, akik nem tudnak hatékonyan beilleszkedni az adott cégkultúrába. Varga Krisztina hozzátette: az előbb említett folyamatok miatt válság idején még inkább ragaszkodnak a cégek a kulcsembereikhez.

A Manpower kutatása rámutat arra is, hogy a cégek milyen kompetenciákat hiányolnak a jelentkezőkből. Valamennyi iparágban döntő fontosságúnak értékelték a válaszadók a potenciális munkavállalók szakmai tudását és tapasztalatát. Iparágtól függetlenül pedig minden munkáltató fontos kompetenciának tekinti a problémamegoldó képességet és a nyelvtudást.

Egyre erősebb az a munkáltatói igény a piacon, hogy a diploma mellett minimum 2-3 idegen nyelv ismerete szükséges egy-egy szellemi munkakör betöltéséhez – árnyalta a képet lapunk kérdésére Tokár Péter, a TESK Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója. Mindemellett úgy véli, a cégvezetők által megfogalmazott elvárások jóval túlszárnyalják a jelenlegi munkaerő-piaci kínálatot, így azok átgondolására lenne szükség.

szakmunkáshiány tesk álláskeresők Manpower workplus
Kapcsolódó cikkek