BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bernanke utóda Bernanke

Folytatás. Barack Obama amerikai elnök újabb négy évre Ben Bernanket jelölte a Fed élére. A George W. Bush által 2006-ban kinevezett jegybankelnök eddigi munkáját méltatva Obama azt mondta, hogy a Fed válságkezelő lépései nagyban hozzájárultak a pénzpiacok és a gazdaság stabilizálásához. Elemzők összességében ugyancsak kedvezően vélekednek Bernanke teljesítményéről, és a még most is bizonytalan helyzetre tekintettel helyes lépésnek tartják, hogy Obama a folytonosság mellett döntött.

Bernanke 2010. január 31-én lejáró mandátumának meghosszabbításához szenátusi jóváhagyásra lesz szükség, de ezt megfigyelők szerint csak a gazdaság hirtelen rosszabbra fordulása veszélyeztethetné. Annak ellenére is, hogy tevékenységét demokrata és republikánus oldalról egyaránt érték támadások az idén a kongreszszusban.

Nemrég maga Bernanke is elismerte, hogy lassan ismerte fel a recessziót kiváltó jelzálogpiaci összeomlás súlyát. Kritikusai ehhez azt is hozzáteszik, hogy a Fed a jelzálogalapú értékpapírokat értékesítő cégek felügyeletében sem jeleskedett; a szigorúbb szabályozás fontosságát pedig Bernanke még elnöki kinevezése előtt is felismerhette volna, hiszen 2002 és 2005 között tagja volt a Fed kormányzótanácsának.

Sokan támadták a jegybankelnököt azért is, amiért nem sikerült megakadályoznia a Lehman Brothers csődjét, illetve amiért „helytelen” nyomást gyakorolt a Bank of America vezetésére a Merrill Lynch felvásárlása érdekében. Szenátusi meghallgatása során minden bizonnyal azt is számon kérik majd rajta, hogy a nagy pénzügyi cégek dollármilliárdokat felemésztő megmentése mellett miért nem tett többet a háztartások védelmére.

Mindezek ellenére kevesen vitatják Bernanke érdemeit abban, hogy sikerült visszarántani a szakadék széléről az amerikai gazdaságot. Sokak szerint a 30-as évek nagy válságának elismert kutatójaként keresve sem lehetett volna nála megfelelőbb embert találni egy hasonló kataklizma megelőzésére.

Tevékenységét a Reuters egyenesen úgy ítéli meg, hogy Bernanke a befagyott hitelpiacok újjáélesztésére bevetett innovatív hitelprogramokkal lényegileg újraírta a jegybanki szabálykönyveket.
Mint a Wall Street Journal emlékeztetett, a kamatlábak zéró közeli szintre szállítása mellett a Fed új programokat indított például jelzálogalapú értékpapírok megvásárlására és vállalatok közvetlen hitelezésére. A válság kirobbanása óta a jegybank már mintegy 1000 milliárd dollárt pumpált a gazdaságba – írja a Bloomberg.


Kihívások a Fed előtt

Újbóli kinevezése esetén Bernanke legfontosabb feladata annak eldöntése lesz, hogy mikor és miként vonja vissza a bevetett monetáris ösztönzőket. Ha túl korán cselekszik, azzal alááshatja a fellendülést, ahogy az a 30-as években az Egyesült Államokban, illetve a 90-es években Japánban történt.

Ha viszont túl lassan, akkor inflációt gerjeszthet; erre a hibára is volt példa a 70-es években az Egyesült Államokban.

Az előttünk álló év legnagyobb kihívásának a kamatdöntések ígérkeznek.

A Fed már jelezte, hogy az irányadó ráták hosszabb ideig is alacsony szinten maradhatnak.

A legtöbb közgazdász szerint a jegybank a jövő év közepe előtt aligha kezdi meg az emelést.

Ha viszont túl lassan, akkor inflációt gerjeszthet; erre a hibára is volt példa a 70-es években az Egyesült Államokban.

Az előttünk álló év legnagyobb kihívásának a kamatdöntések ígérkeznek.

A Fed már jelezte, hogy az irányadó ráták hosszabb ideig is alacsony szinten maradhatnak.

A legtöbb közgazdász szerint a jegybank a jövő év közepe előtt aligha kezdi meg az emelést.

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.