Magyar gazdaság

Évi 60 milliárdba kerül a szülőknek az ingyenes közoktatás

Évi 60 milliárd forintba kerül a szülőknek az ingyenes közoktatás - mondta a Magyar Szülők Országos Egyesülete elnöke. Keszei Sándor felhívta a figyelmet, hogy a szülőknek joguk van beleszólni abba, milyen taneszközök megvásárlását tartják indokoltnak.

Az ingyenes közoktatás évi 60 milliárd forintjába kerül a szülőknek, ha összeadjuk az indokolt és indokolatlan kiadásokat, amelyeket az iskola kér - mondta az InfoRádiónak a Magyar Szülők Országos Egyesülete elnöke.

Keszei Sándor közölte: a tankönyvek mellett a tornafelszerelést, az első bérletet és a diákigazolványt is augusztus végén, szeptember elején kell megvásárolni. Ezen kívül sok felesleges dolgot is megvetetnek a szülőkkel, így már első osztályban derékszögű vonalzót vagy 12 darabos színesceruza-készletet kérnek az iskolák, noha erre nincs szükség év közben - tette hozzá.

A Magyar Szülők Országos Egyesülete elnöke szerint az iskolák tanulói biztosításra sem kérhetnek pénzt, hiszen az állam minden 3 és 18 év közötti gyermek biztosításáról gondoskodik. Emellett sok iskolában már szeptember elején elkezdik szedni az osztálypénzt a tanulmányi kirándulásra vagy erdei iskolára, noha ezek ingyenes közoktatási szolgáltatásnak számítanak - emelte ki.

A közoktatási törvény szerint csak azokat a felszereléseket lehet megvetetni a szülőkkel, amelyek az iskola helyi tantervében rögzítve vannak, ezt pedig véleményeznie kell az iskolaszéknek vagy a szülői szervezetnek - hangsúlyozta Keszei Sándor. Hozzátette: a szülőknek joguk van beleszólni az iskolai felszerelések megvételébe.

A szervezet elnöke szólt arról is, hogy azt javasolták a szülőknek: várják meg a hónap végi akciókat, és akkor olcsóbban vehetik meg a taneszközöket.

oktatás tanévkezdés tanszerek szülők
Kapcsolódó cikkek