Magyar gazdaság

Pénzcsap Namíbiában - Bárki kivehet 100 dollárt havonta

Világszerte újfajta segélyezési rendszerekkel próbálkoznak. Egy namíbiai faluban utópisztikusnak tűnő kísérlet zajlik, New York a fejlődő országok sikeres modelljeit másolja – írja a HVG.

Tavaly január óta a namíbiai Otjivero faluban minden 60 év alatti lakója havi 100 namíbiai dollárt vehet fel a gépből, feltétel és megkötés nélkül, állampolgári jogon. A program hatására az első évben 42-ről 10 százalékosra csökkent az alultáplált gyermekek aránya, az AIDS-betegek pedig a kiegyensúlyozottabb táplálkozás hatására jobban reagáltak a kezelésre. Az 92 százalékosra emelkedett iskolába járók aránya, a helyi klinika bevétele pedig ötszörösére emelkedett.

 

Az ENSZ követésre méltónak minősítette az otjiverói programot, és a namíbiai kormányban is akadnak támogatói, hogy országos szintűvé fejlesszék.

 

Amerikában a segéllyel az egészségmegőrzést és a gyerekek iskoláztatását ösztönzik. Magánalapítványok támogatásával 53 millió dollárból 2007 őszén indult el az Opportunity programkísérlet New York hat leghátrányosabb helyzetű körzetében, ahol a háztartások 40 százaléka él a szegénységi küszöb alatt.

 

Havi 25 dollárt kapnak a szülők, ha részt vesznek az iskolai szülői értekezleteken, 600 dollárt ér a gyerekek érettségije, 100 jár a szűrővizsgálatokon való részvételért, 150 pedig a teljes munkaidős munkaviszonyért. A részt vevő több mint 2500 család számára mindez – gyerekeik számától és a teljesített „feladatoktól” függően – évi 4–6 ezer dolláros extra jövedelmet jelent.

pénzcsap numídia segély ellátórendszer Amerika szociális segély
Kapcsolódó cikkek