Magyar gazdaság

Új pályázat a svájci alapnál

A foglalkoztás növelését szolgálja a Svájci Hozzájárulási Alap új pályázati kiírása az ország két legelmaradottabb régiójában, Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön.

A kiírók, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) és a Svájci Hozzájárulás Program Hivatala   úgy véli, hogy válság idején a legfontosabb feladat a gazdaság erősítése és a munkahelyek védelme. Az új, munkahelyteremtést célzó pályázatról szeptember 30-án tartanak információs napot tart Nyíregyházán.

Svájc - bár nem tagja az Európai Uniónak - a 2004-ben csatlakozott országok számára indította el a Svájci-Magyar Együttműködési Programot, amelynek keretében 1 milliárd svájci frank értékben fejlesztési hozzájárulást ad az érintett EU-tagoknak. Ebből Magyarország részesedése közel 21 milliárd forint.

A mostani "Regionális fejlesztési kezdeményezések periférikus és hátrányos helyzetű régiókban” című kiírásra komplex programokkal lehet pályázni az észak-magyarországi és az észak-alföldi régiókból. A program a foglalkoztatás növelését és a munkahelyteremtést várja el a pályázóktól az összesen 15 millió svájci frank (mintegy 2,7 milliárd forint) támogatásért cserében. 

A komplex programoknak egymásra épülő projektekből kell állnia, amelyek mind a köz-, mind a magán-, mind pedig a civil szektor szereplőit bevonják. Minden program egy főprojektből és legfeljebb tíz támogató projektből állhat. Ezek együttes értéke  4-5 millió svájci frank (720-900 millió forint) lehet.



Várhatóan négy vagy öt ilyen program számíthat támogatásra. Pályázni olyan közintézmények jogosultak, melyek székhelye a kiemelt kistérségben található és jelenleg is aktív szerepet töltenek be a kistérség életében. A támogató projektek gazdái ugyanakkor egyaránt lehetnek állami vagy civil szervezetek, vállalkozások, továbbá az állami és a versenyszféra közötti társulások is.

A pályázatok elbírálása kétfordulós eljárás keretében történik majd. A mostani felhívás megjelentetésével az első forduló vette kezdetét,. Ennek keretében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség négy hónapon keresztül várja a felhívásnak megfelelő programjavaslatok benyújtását. További információk az NFÜ honlapján (www.nfu.hu) és a következő weblapon: www.swiss-contribution.hu.

svájci alap pályázat
Kapcsolódó cikkek