Magyar gazdaság

Ennyit a szigorról? - Könyvelési trükköt szavazott meg T. Ház

Nem kell figyelembe venni az állami cégek eredményét a 2010-es költségvetésben, a honatyák ugyanis hétfő este a T. Házban „kiszavazták” a tavaly elfogadott közpénzügyi törvénycsomag erről szóló passzusát.

Az éppen a fiskális fegyelem erősítésének reményében hozott szabály eredetileg úgy szól, hogy a többségi állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok számviteli eredményének az állami tulajdonnal arányos részét a mérlegkészítés évében költségvetési tételként el kell számolni. Vagyis a veszteség kiadásnak, a nyereség pedig bevételnek minősül. Mindezt már a 2010. évi költségvetési törvény készítésekor figyelembe kellene venni, annak ellenére, hogy a szigorítás csak jövő év elejétől válik hatályossá, vagyis vált volna.

A frissen megszavazott lazítás arra hivatkozik, hogy meg kell teremteni a magán- és a cégjogi szabályokkal való összhangot. A Költségvetési Tanács (KT) – amely már a módosító javaslat elfogadása előtt szót emelt a fiskális szigor puhítása ellen – azonban úgy véli: egy büdzsét érintő elszámolásnak nem kell megfelelni a magánjogi elvárásoknak, a változtatás pedig jelentős visszalépés a költségvetési fegyelem terén.

Emlékeztetnek: korábban komoly hitelességvesztéssel járt, hogy az állami cégek veszteségét csak többéves késéssel „vallotta be” a pénzügyi kormányzat. Tudható az is, hogy nem kis tételekről van szó: a szakemberek csak a MÁV-nál 60-70 milliárd forintos deficittel számolnak 2010-ben. A Költségvetési Tanács véleménye ugyanakkor számos más módosító javaslat kapcsán is finoman szólva elsikkadt.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

 

Költségvetési Tanács Cégjog fiskális gazdasági társaság költségvetés MÁV
Kapcsolódó cikkek