Magyar gazdaság

Adatok Amerikából - Íme, a mai termés

Az új lakások eladása egy éve nem látott mértékben emelkedett. A 6,2 százalékos emelkedés felülmúlta az elemzői várakozásokat.

Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium ma közzétett adatai szerint szeptemberben 6,2 százalékkal növekedett az új lakások eladására kötött szerződések száma. Így a szeptemberi 405 ezerhez képest szezonálisan kiigazítva 430 ezer újlakás eladásra vonatkozó üzlet köttetett meg a tengerentúlon, szemben az elemzők 410 ezres várakozásaival – jelenti az AP.

A növekedést teljes mértékben a déli területek produkáltak, minden már régióban csökkent az  eladások száma. Az adat októberben 5,1 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakában mértnél, ezzel 20065 novembere óta először mutat növekedést éves rátán az eladások száma. Az átlagos lakásár gyakorlatilag megfelel az egy évvel ezelőttinek, de 1 százalékkal magasabb a szeptemberi árnál.

Szintén bíztató a lakossági fogyasztási adat, eszerint októberben 0,7 százalékkal többet költöttek az amerikai polgárok, mint egy hónappal korábban, holott az elemzők csak 0,5 százalékos emelkedésre számítottak. A ClearView Economics elemzője a BBC-nek úgy nyilatkozott: nem szabad lemondani a fogyasztókról, mert jelentősen hozzájárulnak a gazdaság talpra állásához. A lakossági fogyasztás az amerikai gazdaság több mint kétharmadát teszi ki.

A tengerentúlról korábban két fontos adat is érkezett. A munkanélküli segélyt igénylők száma a vártnál jobban csökkent, a tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó megrendelések száma azonban a prognózisnál erősebben csökkent az előző hónapban.

munkanélküliség lakáspiac fogyasztás lakáseladás tartós fogyasztási cikkek
Kapcsolódó cikkek