Magyar gazdaság

Csaba László: Hihető költségvetés kell!

A következő kormánynak hihető költségvetéssel kell előállnia, mozgásterét ugyanis az adhatja, ha a reális büdzsé alapján újratárgyalhatja a nemzetközi pénzügyi intézetekkel kötött szerződéseket - mutatott rá Csaba László, hozzátéve: bár jelenleg nemzetközi összehasonlításban jó hiányszámot tud felmutatni a kormány, jövőre ez már közel sem lesz így.

Az ország adósságállománya a 80 százalékát teszi ki, amely megfelel az uniós átlagnak. Deficitje 3,9 százalék, amely az egyik legkisebb érték Európában, ez azonban jövőre változni fog - hangsúlyozta az InfoRádióban Csaba László.

Mint mondta, a magyar hiány 2010-ben a tervezettnél valószínűleg rosszabb lesz, míg más országok már felismerték ennek veszélyét, és csökkenteni fogják a magukét. Így jövőre egy jó kiindulási helyzetből kerül rosszabba az ország, amely rontja a mozgásterét.

A mozgásteret az adhatja a következő kabinet számára ebben a helyzetben, ha egy hosszú távú reális programot tud felmutatni, amely alapján újratárgyalhatja a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel kötött szerződést, amelynek keretében a többi mellett módosíthat a hiányszámon.

Nem elegendő az, hogy a jelenlegi kormány felhagyott a kiadások mértéktelen növelésével, a kiadáscsökkentést ugyanis 90 százalékban fűnyíróelvszerűen hajtotta végre, azaz nem megfelelően csökkentette azokat, így a megszorítások nem generálnak gazdasági növekedést.

A közgazdász rámutatott: a magyar gazdaság növekedését már 2005-ban és 2006-ban is hitelek biztosították, ezek nélkül nézve lényegében megtorpant. A lehetőségei kifulladtak, amely részben a nem növekedésbarát költségvetés számlájára írható.

Hangsúlyozta: a belső növekedési forrásokat kellene mozgásba hozni, és több pénzt hagyni az embereknél. Ehelyett a kormány bevezeti a szuperbruttósítást, ami adóemelést jelent.

A kormány nem teszi meg a megfelelő léptékű átalakításokat, mert nincs meg erre a felhatalmazása - mutatott rá a közgazdász. Ezért csak kis lépéseket tesz, ezek azonban nem sokkal visznek előrébb.

A következő kormánynak is csak akkor teheti meg a nagy léptékű átalakításokat, ha meglesz ehhez a társadalmi támogatottsága, ha meglesz a felhatalmazása arra, hogy rendbe tegye az országot. A társadalom jelentős részének ugyanakkor be kell látnia, hogy a változások nem egy-két hét alatt zajlanak majd le.

Csaba László úgy érzi: a magyar emberek többsége - akiknek mindenért fizetniük kell - támogatna egy valódi programot. Vannak ugyan pártok, amelyek jelenleg is a gázárral kampányolnak, és olyan is, amelynek nincs programja, csupán az, hogy utálja az elitet, és azt mondja, hogy jó lesz magyarnak lenni.

gazdasági növekedés világválság gazdaságiválság magyar gazdaság Csaba László költségvetés bajnai-csomag
Kapcsolódó cikkek