Magyar gazdaság

Mégsem drágul a BKV-jegy jövőre

Nem emelkednek 2010 januárjától a BKV viteldíjai – döntött tegnap a Fővárosi Közgyűlés. A városatyák így leszavazták az eredeti – a városvezetőség által beterjesztett – javaslatot, amely 4 százalékos, inflációkövető emelést tartott volna indokoltnak.

Vagyis a jelenlegi 300 forint helyett 320-ba került volna egy vonaljegy, míg a 30 napos budapesti felnőttbérlet ára 9400 forintról 9800-ra emelkedett volna.



Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes volt az egyetlen, aki nem örült, és nem is szavazta meg a BKV-tarifák tartását, mivel szerinte az hét-nyolc milliárd forintos kiesést jelent a közlekedési társaságnak.

Lakos Imre, a városüzemeltetési bizottság elnöke szerint azonban a jegyáremelés önmagában „nem old meg semmit” a BKV-nál, mivel az informatikai rendszer átállításának költsége és a bliccelők számának növekedése miatt a jegyáremelésnek csak egy kis része jelenne meg a társaságnál bevételként. Emlékeztetett arra: a szakbizottság szerdán úgy döntött, azt javasolja a közgyűlésnek, ne változtassanak a jegy- és bérletárakon.

Ugyancsak a tegnapi közgyűlésen döntöttek a városatyák a jövő évi vízdíjakról is. Ennek értelmében egy forinttal emelkedik a fővárosban 2010-ben, mivel a képviselők nem fogadták el a városvezetés 4,7 százalékos vízdíjemelési előterjesztését. A növelésből adódó köbméterenkénti egyforintos pluszt egyébként a víztermelő kapacitással rendelkező önkormányzatoknak adják. A tegnapi ülésen ugyanakkor a képviselők nem vették napirendre a csatorna-, a szennyvízszippantási és a szemétszállítási szolgáltatások díjemelésére vonatkozó előterjesztéseket.

vonaljegy BKV
Kapcsolódó cikkek