Magyar gazdaság

A csúcson már bizakodnak

Sorsfordító idők: lehet, hogy ismét éllovasok leszünk, de újabb zuhanás is jöhet

Dicséretes, hogy a kormány leszorította és a válság közepette is alacsony szinten tartotta a költségvetés hiányát – ez az a megállapítás, amelyben egyetértettek az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)  közös rendezvényén felszólalók. A jelenlegi gazdaságpolitika értékelésében és a közeljövő felvázolásában azonban már korántsem volt ekkora az összhang.

A száz legnagyobb magyar céget bemutató eseményen Oszkó Péter pénzügyminiszter arra hegyezte ki beszédét: hazánknak jó esélye van arra, hogy a térségben az elsők között kapcsolódjon rá a világgazdaság küszöbönálló növekedésére. Leszögezte: amennyiben jövőre és a későbbi években is sikerül megőrizni a válságkezelés részeként elért megtakarításokat, 2010 második felében, 2011 elején hazánk jelentős versenyelőnyre tehet szert.

Mind Európában, mind a környező országokban ugyanis még jó időre komoly nehézséget okozhat a megemelkedett költségvetési deficit és államadósság. Ezek jórészt a kríziskezelés miatt nőttek meg az utóbbi egy évben. Ugyanakkor Magyarországon nem volt lehetőség a válság hatásainak állami forrásokból történő tompítására.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

gazdasági válság magyar kilátások magyar gazdaság gazdaságpolitika
Kapcsolódó cikkek