Magyar gazdaság

Kifelé a válságból - Ez történt ma

Egyre több hír alapján lehet arra következtetni, hogy a világ túljutott a gazdasági válság mélypontján, Amerikából és a régióból azonban még számos pesszimista hír érkezett csütörtökön.

A pozitív hírek közé tartozik az Eurostat csütörtöki publikációja, amelyben az gazdaságának harmadik negyedéves GDP-növekedési adatait tették közzé. Eszerint 2008 első negyedéve után ismét növekedett az EU 27 tagállamának összesített GDP-je július és szeptember között 0,3 százalékkal.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki nyilatkozata szerint a világ és Oroszország is túljutott a gazdasági válság mélypontján, de a turbulenciák még egy ideig eltartanak. Úgy vélte, Oroszországban a mezőgazdasági termelés az idén 0,5 százalékkal nőhet, a gazdaság teljesítménye az utóbbi hónapokban havi fél százalékkal növekszik, de a folyamat jövőre várhatóan felgyorsul, így a idén várhatóan 8,5-8,7 százalékkal esik vissza.

Pozitív nyilatkozatott tett Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke is azt követően, hogy a bank változatlan szinten, 1 százalékon hagyta az irányadó kamatot az elemzők várakozásának megfelelően. Az EKB elnöke kijelentette: az európai pénzpiacokon olyannyira javult a helyzet az utóbbi időben, hogy nincs már szükség annyi likviditásbővítő intézkedésre, mint korábban.

Az Egyesült Államokból azonban negatív hírek érkeztek, miután csökkent az amerikai szolgáltatási szektor teljesítménye, és a termelékenységi adatok is elmaradtak a várttól. A szakértők 8,5 százalékos növekedésről szóló végleges amerikai termelékenységi adatot vártak, azonban a végleges adat 8,1 százalékos növekedést mutatott, az előzetesen közölt 9,5 százalékkal szemben. Hasonlóan gyenge lett az amerikai szolgáltatási szektor teljesítménye is, amely a várt növekedés helyett július óta a legalacsonyabb szintre esett. Magyarországi pénzpiaci szakértők felvetik, hogy az amerikai szolgáltatási szektor teljesítményének csökkenéséről szóló hírek egy következő nagy visszaesést vetítenek előre. A piacok és a média hosszú idő óta egy "újabb lufit fúj" - hívják fel a figyelmet.

A kelet-közép-európai régióban szintén inkább a negatív hírek voltak túlsúlyban csütörtökön, mivel Szlovákiában éves szinten tovább nőtt a míg Románia GDP-je 0,6 százalékkal csökkent az idei harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest. Kedvező lehet azonban, hogy az elemzők 0,7 százalékos román GDP-visszaesést vártak.

A Fitch Ratings Londonban kiadott átfogó elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy továbbra is szerkezeti gondokkal küszködnek a tágabb értelemben vett Kelet-Európa bankrendszerei. A legnagyobb európai hitelminősítő helyzetértékelésben a bankrendszerek egészségét fenyegető tényezők közül kiemeli a nem teljesítővé váló kihelyezett kölcsönállomány jelentős növekedését. A tanulmány szerint Magyarország a nem teljesítő kinnlevőségek arányát tekintve jól áll a térségen belül.

A magyar lakosság és a vállalkozások ugyanakkor borúlátóbbak lettek az enyhe ősz folyamán, az Ecostat összevont konjunktúra-indexe 5 százalékponttal 72,6 százalékra csökkent novemberben az előző hónaphoz képest. Nem sok minden történt ugyanakkor a piacokon, a minimális emelkedéssel zárta a napot, míg a forint árfolyama gyakorlatilag változatlan maradt a szerda esti értékhez képest.

Jó kereslet volt azonban az Államadósság Kezelő Központ(ÁKK) kötvényeire, miután az ÁKK 55 milliárd forint összegben értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú kötvényeket a csütörtöki aukción, míg az 5 éves kötvényből az eredetileg felkínáltnál 5 milliárd forinttal többet adott el.

Ecostat Trichet USA magyar lakosság
Kapcsolódó cikkek