Magyar gazdaság

Mérséklődő ború év végére

Decemberben folytatódott a gazdasági kilátások május óta tartó emelkedése.

A GKI által – az támogatásával – készített felmérés szerint a hónap során az üzleti szektor és a fogyasztók várakozása is javult, a bizalmi index értéke pedig lényegében megegyezett a tavaly októberivel. Ez azonban még mindig nagyon alacsony szint.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban és a szolgáltatók között kissé romlott, az építőiparban, a kereskedelemben és a fogyasztók körében javult.

Kevesebb költés

Változatlan áron a háztartások fogyasztási kiadása az első 9 hónapban 8 százalékkal csökkent – áll a KSH jelentésében. A visszafogott bérkiáramlás és a jelentős áremelkedés a reálbér mintegy 2 százalékos csökkenését eredményezte eddig az idén.




A fogyasztói bizalmi index értéke a május óta tartó markáns növekedést követően novemberben enyhe visszaesést jelzett, decemberben azonban folytatódott a javulása. Miközben az inflációval, munkanélküliséggel és az ország helyzetével kapcsolatos pesszimizmus csökkent, a lakosság saját várható pénzügyi helyzetére vonatkozó várakozása nem változott, rövid távú megtakarítási képességéről és a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségéről alkotott véleménye pedig romlott.

gazadság kilátások GKI index
Kapcsolódó cikkek