Magyar gazdaság

PM: nem az IMF miatt adtak jutalmat az APEH- és VP-dolgozóknak

Minden alapot nélkülöz az a feltételezés, hogy az adó-, illetve a vámhivatali dolgozók jutalmának ügyében bármiféle egyeztetés történt volna a Nemzetközi Valutaalappal - reagált a Pénzügyminisztérium a Magyar Nemzet cikkére, amely az IMF adott jutalmat az APEH-osoknak címmel jelent meg szerdán.

Karácsony előtt az adóhivatal dolgozói között bruttó 3,6 milliárd forint, a vámhatóság alkalmazottai között pedig 1,5 milliárd forint jutalmat osztottak ki Oszkó Péter döntésére - írta a lap. A lap saját információra hivatkozva azt írta: "...Oszkó nem feltétlenül saját elhatározásából döntött a pluszpénzek kifizetéséről. Úgy tudjuk, az IMF egyértelművé tette a pénzügyminiszter előtt: nem nézi jó szemmel, ahogy a Bajnai-kormány a két pénzbeszedő szervezettel bánik."

A PM közleménye ezzel szemben leszögezi: a két beszedő szervezet jó teljesítménye alapozta meg az év végi kifizetést

A PM felidézi: mind az mind pedig a Nemzetközi Valutaalap a Magyar Kormány stabilizációs, és a további növekedést megalapozó programját támogatja a 20 milliárd eurós hitelkerettel. E program alapvető célja, az államháztartás kedvező egyensúlyi helyzetének fenntartása a világgazdasági válság által teremtett súlyos körülmények között is, mégpedig úgy, hogy az ennek érdekében, vagy az ezzel párhuzamosan végrehajtott strukturális intézkedések hatására Magyarország tartósan, fenntartható módon gyors növekedési pályára álljon. A programot a kormány az ország elemi érdekei szerint alakítja, s abban a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió támogató és nem irányító szerepet játszik. A program legfontosabb elemei egyébként megtalálhatók azokban a nyilvános dokumentumokban – az IMF-nek küldött, a pénzügyminiszter és a jegybank elnök által aláírt szándéknyilatkozatokban, valamint az EU-val kötött egyetértési megállapodásokban.

A beszedő szervezetek dolgozóinak jutalma olyan hatósági irányítási kérdés, melyben sem a Nemzetközi Valutaalap, sem az Európai Uniós semmilyen véleményt nem nyilvánított, ez a kérdés és más hasonló jellegű egyedi irányítási döntések nem képezik a program részét.

A program célkitűzése emellett, hogy a egészében – beleértve az adóhivatalnokokat, a pénzügyőröket is – megszűnt a 13. havi fizetés. Ugyanakkor a Pénzügyminisztérium fontosnak tartja, hogy a szorosan a teljesítményhez kötődő ösztönző rendszerek fennmaradjanak és működjenek. Ez különösen érvényes az APEH-re és a VP-re - áll a közleményben.

jutalom IMF APEH VP
Kapcsolódó cikkek