Magyar gazdaság

Társasági adó – Még az idén érdemes élni a kedvezményekkel

Érdemes lehet még az idén igénybe venni adókedvezményeket a társasági adóban, ezek közül ugyanis számos könnyítés megszűnik 2010-től. A vállalkozások számára a legfájóbb módosítás kétségkívül az, hogy jövőre már nem lehet csökkenteni a társasági adó alapját a helyi iparűzési adó (hipa) összegével.

Mivel ennél az adónemnél éves szinten mintegy 500 milliárd forintos tételről van szó, a cégek ezzel a módosítással jelentős kedvezményektől esnek el. Változik az ingyenes ügyletek megítélése is. Jövőre már csak akkor lehet vállalkozási, bevételszerző tevékenység érdekében felmerült költségnek tekinteni a visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatást vagy eszközöket, az átvállalt kötelezettséget, valamint a térítés nélkül nyújtott szolgáltatást, ha az adózó be tud mutatni egy a juttatásban részesülő által készített nyilatkozatot.

Ebben az ingyenes ügylet haszonélvezője köteles vállalni és később beszámolóval is igazolni, hogy az így elszámolt bevétel nélkül nem lesz negatív az eredménye. Vagyis az ingyenes ügyleteket nem lehet arra használni, hogy egy veszteséges vállalkozáshoz átcsoportosított pénzekkel vagy eszközökkel csökkentsük egy másik cég nyereségét.

Az új szabályozás rendelkezik arról is, hogy minden esetben nem a vállalkozás érdekében felmerült költség az, ha a juttatást ellenőrzött külföldi társaságnak adja a magyarországi adózó, vagy olyan társaságnak, amelynek illetősége szerinti állammal hazánknak nincs kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménye.

Az elfogadott törvények szerint tovább bővül az ellenőrzött külföldi társaságnak minősülők köre is. Jövőre már ilyennek minősül az a külföldi cég is, amelynek bevételei többségében magyarországi forrásból származnak, és a társaság által fizetett, társasági adónak megfelelő – a kedvezmények érvényesítése után – nem éri el a magyar társaságiadó-mérték kétharmadát, azaz 2010-től a 12,66 százalékot. A törvény azonban arról nem szól, hogy pontosan milyen jövedelem minősül magyarországi forrásúnak. Adótanácsadók éppen ezért úgy vélik, hogy ez a kérdés a következő hónapokban, a hatóságok és a cégek közötti egyeztetéseken körvonalazódik.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

átvállalt kötelezettség bevételszerző tevékenység adóalap kedvezmény visszafizetési kötelezettség adótanácsadó társasági adó beszámoló adókedvezmény költség
Kapcsolódó cikkek