Magyar gazdaság

"Vagy változtatunk vagy elsüllyedünk"

A görög miniszterelnök költségcsökkentő lépések sorozatát jelentette be, leszögezve, hogy az ország elsüllyedhet a tartozások súlya alatt.

George Papandreou bejelentette: 90 százalékos adót vetnek ki a bankok vezető dolgozóinak bónuszaira. Tíz százalékkal csökkentik a társadalombiztosítási- és a kormányzati kiadásokat. A miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy a költségvetési hiányt a jelenlegi 12-ről 3 százalékra faragják le 2013-ra. "Vagy változtatunk vagy elsüllyedünk" - figyelmeztetett, hozzátéve, hogy Görögország "a szavahihetőség minden nyomát" elvesztette - tudósít a BBC.

A további költségcsökkentési tervek között szerepel a közalkalmazottak bérének befagyasztása és létszámstop a közszférában, valamint a külföldön található görög turisztikai irodák harmadának bezárása. A görög kormányfő bejelentésére egy héttel azután került sor, hogy a Fitch hitelminősítő leminősítette az országot.

George Papandreou miniszterelnök ma megbeszélést tart az ellenzéki pártok vezetőivel, az államfő elnökletével.  Az Ekathimerini című athéni lap értesülése szerint az értekezleten azokat a módszereket vitatják meg, amelyekkel megbirkózhatnak a görög közigazgatásban elburjánzó korrupcióval.

miniszterelnök görög adósság Papandreou
Kapcsolódó cikkek