Magyar gazdaság

"Az ITD Hungary nem a gazdasági tárca BKV-ja!"

Bajnai Gordonhoz fordul Rétfalvi György, akit a ma napon menesztett a gazdasági miniszter az ITD HUngary éléről.

Bajnai Gordonhoz fordul Rétfalvi György, akit azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással visszahívott a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség (ITD Hungary) vezérigazgatói posztjáról a gazdasági miniszter.

Varga István ezt az ITD Hungary Zrt-ben tavaly ősszel lefolytatott Kehi-vizsgálat alapján tette. Információink szerint Rétfalvi ezt rendkívül szubjektív lépésnek tartja, s nem hiszi, hogy a magyar gazdaságfejlesztési érdekekkel szemben ilyen döntés születhet.

Rétfalvi György leváltásának hivatkozási alapja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) tavaly őszi vizsgálatának az eredménye. A ITD Hungary 2007-2009-es működését áttekintve, több esetben is szabálytalanságokat talált a vállalkozási, szolgáltatási és tanácsadási szerződések, valamint a költséggazdálkodás terén - olvasható az NFGM közleményében.

Emellett a vizsgálat során hiányosságokra derült fény a szakmai, szervezeti működési szabályok, illetve a vezérigazgatói körben felmerülő ellenőrzési kötelezettségek betartása, betartatása terén.

Mindezek kérdésessé tették az intézmény irányítójának vezetői alkalmasságát, ezért Varga István gazdasági miniszter Rétfalvi György vezérigazgatói kinevezését a mai napon visszavonta, munkaviszonyát rendkívüli felmondással, azonnali hatállyal megszüntette - tudatta a szaktárca. A volt vezérigazgatónak végkielégítés nem jár. A gazdasági miniszter az ITDH új vezetőjéről, az ügynökség zavartalan működése érdekében mielőbb döntést hoz.

Rétfalvi múlt csütörtökön egy sajtóbeszélgetésen a KEHI-vizsgálat eredményét firtató kérdésre egyébként csak annyit mondott, hogy nincs felhatalmazása arról beszélni. Annyit azonban leszögezett: " Annyi bebizonyosodott, hogy az ITD Hungary nem az NFGM BKV-ja".
Tavaly ősszel a 300 millió forintos közbeszerzési tender nyomán kirobbant botrány, majd indított vizsgálatok idején több interjúban is arról beszélt Rétfalvi, hogy "hadüzenet nélküli háborút indított ellene a gazdasági miniszter". A tárcával több konfliktusa is volt, a többi között amiatt, mert jócskán megvágták az ITD Hungary költségvetését. Mindenesetre már ősszel arról beszéllt Rétfalvi, hogy csekély esélyt lát arra, hogy a KEHI-vizsgálat után is ő lesz az állami befektetési ügynökség vezetője.

Honnan jött Rétfalvi?

Rétfalvi György több éves multinacionális szakmai háttérrel 2005 tavaszán érkezett az ITD Hungary élére. Korábban Magyarországon és külföldön szerzett vezetői, értékesítési és marketingtapasztalatokat: 1991 és 1999 között az Unilever kereskedelmi és marketing vezetői pozícióiban Budapesten kívül Hamburgban, Londonban és New Yorkban szerzett tapasztalatokat. 1999 és 2003 között a Zwack Unicum Rt. vezérigazgatójaként tevékenykedett. Az ITD Hungary élére a Partners J. Walter Thompson reklámügynökségtől érkezett.

Rétfalvi György NFGM ITD Hungary
Kapcsolódó cikkek