Magyar gazdaság

Tavaly közel százezren vesztették el állásukat

Decemberben csaknem ötödével kevesebb új állást jelentettek be a munkaadók a munkaügyi kirendeltségekhez, miközben a nyilvántartott álláskeresők száma tovább nőtt novemberhez képest – derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) legfrissebb statisztikájából.

A munkáltatók decemberben 14,5 ezer új álláslehetőséget jelentettek be, ez az előző hónaphoz képest 19,2, az előző év decemberéhez képest 42,5 százalékos csökkenést mutat. A decemberi csökkenésben a válság hatása mellett a szakértők szerint a szezonális okok is jelentkeznek, bizonyos ágazatok munkaerőigénye ugyanis ilyenkor minden évben mérséklődik.
Az újonnan bejelentett állások 59,2 százaléka volt nem támogatott álláshely és 40,8 százaléka vonatkozott támogatott foglalkoztatásra. A nem támogatott álláshelyek száma 22,2, a támogatottaké pedig 14,6 százalékkal csökkent az előző hónaphoz viszonyítva.

A 8,6 ezer nem támogatott állásból a legtöbbet Közép-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon kínáltak a munkáltatók. A közép-magyarországi 0,5 százalékos növekedést kivéve minden régióban csökkenés figyelhető meg az új, nem támogatott álláshelyek bejelentése tekintetében. A legnagyobb arányú egy hónap alatti visszaesés Észak-Alföldön – 46,3 százalékos – és Nyugat-Dunántúlon – 39,3 százalékos – figyelhető meg.

A nyilvántartott álláskeresők száma a decemberi zárónapon 604,6 ezer fő volt, vagyis 24,1 ezer fővel több, mint az előző hónapban.
A novemberi statisztikával összevetve a nyilvántartott álláskeresők száma egyébként minden régióban növekedett. A legnagyobb mértékű növekedést Dél-Alföldön és Észak-Alföldön regisztrálták. Közép-Magyarországot és Közép-Dunántúlt kivéve 4 százalék fölötti volt a növekedés a többi régióban is. Megyénként vizsgálva a regisztrált álláskeresők zárónapi számát a legnagyobb változás Békés megyében történt, ahol 7,6 százalékos egy hónap alatti növekedés tapasztalható.

Az ÁFSZ adatai szerint december hónap folyamán összesen 27,1 ezer állás állt a rendelkezésre közvetítéshez, számuk az előző hónaphoz képest 22,6 százalékos, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 41,5 százalékos visszaesést mutat. A decemberi zárónapig összesen 10 ezer állás maradt betöltetlen.

VG-->

ÁSZF munkanélküli állás
Kapcsolódó cikkek