Magyar gazdaság

Újabb rekord Kínából

Tavaly decemberben az utóbbi öt évben feljegyzett legnagyobb növekedést mutatta a kínai feldolgozóipar.

A HSBC Holdings Markit Economics beszerzési menedzser indexe a leggyorsabb növekedési ütemet jelentette 2004 óta. Az index több mint 400 kínai feldolgozóipari nagyvállalat körében végzet felmérésen alapul. A mutató az előző havi 55,7-ről 56,1-re emelkedett. Az 50 feletti érték növekedést jelez. A számok egybehangzanak a kínai állam által kiadottakkal, amelyek azt mutatták, hogy 20 hónapos csúcsot ért el a feldolgozóipar növekedése - tudósít a BBC.

Az adatok megerősítik több közgazdász véleményét, miszerint a kínai gazdaság idén akár 10 százalékkal is nőhet. A múlt hónapban a kínai kormány közölte: 8 százalékos gazdasági növekedésre számít. Mindazonáltal a felmérés az miatti aggodalmakra is rámutatott, ugyanis az árak az utóbbi 17 hónapban feljegyzett leggyorsabb ütemben emelkedtek. A kínai vállalatok számára már most gondot jelent az emelkedő olaj- és acélár.

Peking 2008 végén hirdette meg gazdaságélénkítő programját, melynek keretében 586 milliárd dollárt fordítanak infrastruktúrafejlesztési projektekre.

Kínában december utolsó napjaiban felfelé módosították a tavalyi gazdaságnövekedési mutatót, és ez - elemzők szerint - hozzásegíti az országot, hogy lekörözve Japánt, gazdasági erejét tekintve hamarabb váljon a világ második gazdaságává az Egyesült Államok után.

gazdaságélénkítő növekedés mutató feldolgozóipar
Kapcsolódó cikkek