Magyar gazdaság

A munkanélküliség növekedése nyáron már megállhat

Bár sztrájkok sorozata, a keresetek csökkenése és a munkalehetőségek miatti bizonytalanság feszült helyzetet teremtett a munka világában tavaly is, Borsik János, az OÉT munkavállalói oldalának korábbi elnöke eredménynek nevezte, hogy a társadalmi válság elkerülhető volt, és úgy vélte: a munkanélküliség növekedése a második félévben már megállhat.

Az Autonómok Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) elnöke az MTI-nek elmondta: a helyi béralkuk során, a korábbinál bonyolultabb egyeztetésre számít, de hangsúlyozta, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) vállalható bérmegállapodást kötöttek. A sztrájktörvény módosítására véleménye szerint nincs szükség, de a sztrájkok értékelése hasznos lehet, és úgy vélte, hogy a adómentességéről párbeszédet kell folytatni a közeljövőben.

Az OÉT tavalyi eredményei közé sorolta, hogy 2010 végéig meghosszabbították a korengedményes intézményét és azt, hogy decemberben sikerült megállapodni a minimálbér, valamint a szakmunkás bérminimum emeléséről, a 160 ezer forint alatti kerestek reálértékének megőrzéséről. Igaz, hogy a korábban, az OÉT-en született sávos ajánlás helyett a mostani megegyezés kevesebb támpontot ad a helyi bértárgyalásokon - jegyezte meg, de méltatta, hogy az OÉT történetében az első, igazán a szolidaritáson alapú megegyezés született.

Hangsúlyozta: a helyi egyeztetéseknél a fontossági sorrendet a foglalkoztatás biztonsága kell, hogy vezesse. A második helyre sorolta a kollektív szerződést, és csak harmadikra az éves béremelés mértékét.

A tavalyi sztrájkokat illetően úgy vélte: hasznos lenne a tanulságok levonása. A sztrájktörvény módosítására véleménye szerint ugyan nincs szükség, de a tárgyalófelek magatartását befolyásoló normatívákat érdemes lenne elfogadni. Emlékeztetett rá, hogy a nem időben bejelentett, kiszámíthatatlan, a közszolgáltatásokat igénybevevők jogait, lehetőségeit figyelmen kívül hagyó munkabeszüntetések miatt szorgalmazzák a munkáltatók a sztrájktörvény módosítását. Ebben a kérdésben azonban csak akkor lehet érdemi döntést hozni, ha az OÉT három oldala nyilvánosan megvitatja a sztrájkok tapasztalatait, levonja a következtetéseket - mondta.

A minimálbér adómentességét illetően úgy vélte, hogy a kérdés rendezése hosszú távon nem elodázható. Megadóztatását azonban Borsik János csak felbruttósítással tartja elképzelhetőnek, tekintettel a valóban csak minimálbért keresőkre.

munkanélküliség sztrájk Borsik
Kapcsolódó cikkek