Magyar gazdaság

GDP, GNI - Milyen mutatóban lehet még bízni?

Nem egyértelműen pozitívum, ha a nemzeti jövedelem nagyobb a hazai terméknél – mutattak rá a Központi Statisztikai Hivatal szakértői.

Az elmúlt hónapokban több elemzés is taglalta, hogy Magyarországon növekszik a különbség a két mutató (a nemzeti jövedelem – GNI és a bruttó hazai termék – GDP) között.

A magyarok külföldről származó bevételeit egyre nagyobb mértékben haladják meg a külföldiek által nálunk szerzett jövedelmek, ez okozza a különbséget. Ebben ugyan 2009-ben fordulat állhatott be, de erre nézve még nincsenek friss adatok, egyelőre csak az előzetes GDP-számok érhetők el.

Míg nálunk negatív a különbség, a legfejlettebb országokban rendszerint pozitív eltérés mutatkozik, ez főként a tőkejövedelmek áramlására vezethető vissza. Ez természetes következménye annak, hogy korábban nagy tömegben áramlott hozzánk a tőke.

Ugyanakkor Románia és Albánia esetében is jelentős pozitív eltérés adódik – emelte ki Pozsonyi Pál, a KSH főosztályvezetője egy tegnapi beszélgetésen. Ebben azonban elsősorban a munkajövedelmek áramlásának van nagy szerepe, amely a relatíve alacsony GDP-vel együtt okozhat ilyen anomáliát.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

KSH GDP GNI makrogazdaság össztermék jövedelmek mutató
Kapcsolódó cikkek