Magyar gazdaság

Leszakadunk: Parragh keményen bírálta a kormányt

Magyarország az egyetlen ország, amelyik nem tud közelebb kerülni az EU-hoz - emelte ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényén Parragh László. Az MKIK elnöke bevezetőjében megköszönte, hogy Orbán Viktorral a gazdaság állapotáról szót válthatnak. A gazdasági évnyitók 2001 óta zajlanak a kamarában.

Nem csak a esik, 2006 óta csökken az egy főre jutó vásárlóerő. Magyarország az egyetlen ország, amelyik nem tud közelebb kerülni az Európai Unióhoz – emelte ki Parragh bevezetőjében. Ennek 3 oka van szerinte. Az egyik a konvergenciaprogram, amelyik csak fiskális szemléletben gondolkodott, a másik, hogy pr-kormányzás folyt, illetve hiányzott az átgondolt gazdaságpolitika.

Online TV Shows by Ustream

Az uniós források felhasználása is a bajok okozója. Ma díszkiválgításokat építünk a forrásokból. A strukturális átalakítások elmaradtak. Ennek eredménye világosan látszik: mindenki csökkentette adóterheit, csak Magyarország növelte azokat. 2007-2008 körül látványosan leszakadtunk az EU-tól - mondta az MKIK elnöke.

A mostani pályának ugyanazok a veszélyei, mint a korábbi konvergenciaprogramnak. Mert fiskális szemléletű, elégetjük a tartalékokat, nem nyúl hozzá a struktúrákhoz. Két év múlva összeomlik a MÁV és hasonló cégek, ha nem adunk több pénzt.

Szlovákiában csak 3,5 százalékos a hitelkamat, míg nálunk sokkal magasabb. A foglalkoztatottsági ráta 2004 és 2008 között csak 2 ezrelékkel nőtt, míg Lengyelországban 7 százalékkal.

A szakképzés anomáliáiról szólva Parrag elmondta, mi mindent iskolában akarunk tanítani: van olyan ismerőse, aki elméleti csavarhúzást tanul. Zártunk be egyetemet, tanszéket, miközben egyre kevesebben tanulnak a felsőoktatásban - mondta.

A bürokrácia - bár szavakban csökkentést ígérnek - folyamatosan nő. A valódi csökkentéshez erős kormány kell - hangsúlyozta Parragh.

A korrupció terén a Transparency International adatai szerint a 37. helyről a 49-re estünk - emelte ki.

A kkv-knak szóló programok közül egyértelműen a Széchenyi-kártyát tartja sokkal sikeresebbnek Parragh. Több tízezren foglalkoznak a pénzek elosztásával, ami miatt kevesen kevés pénzhez jutnak.

Ha beruházási hitelt akar a kkv-knak adni kormány, akkor nem kell reklám, kiküldi a kamara e-mailen a partnereinek, ez semmi pénzbe nem kerül - mondta.

 


 

MKIK GDP Parragh László EU kkv évnyitó
Kapcsolódó cikkek