Magyar gazdaság

Melegétel-utalványok: mi nem változik?

Kérészéletűnek bizonyult az APEH szigorítása a melegétkezési utalványok felhasználását illetően, hiszen tegnap egyetlen tollvonással visszavonták a korábbi elképzeléseket. Mielőtt azonban végleg fellélegeznénk, érdemes tisztában lenni azzal, hogy valójában, mi nem változik.

Január 21-én tájékoztatást adott ki az APEH, miszerint szigorúan ellenőrizik a melegétkezési utalványok beváltását, megítélésük szerint ugyanis egyre több élelmiszerbolt is elfogadja ezeket, természetesen szabálytalanul.

Az adóhatóság szerint ugyanis csak vendéglőkben, éttermekben, kifőzdékben, munkahelyi étkezdékben, ételkiszállító vállalkozásoknál lehet felhasználni. Emellett az olyan büfében, látványpékségben, grillsütődében, pizzasütődében, helyben sütött, főzött húst, hústerméket kiszolgáló üzletben, ahol a meleg, melegen fogyasztható ételeken kívül más terméket nem forgalmaznak.

Magyarul, nem vásárolhatunk rajta például sót, cukrot, édességet, cukrászati terméket, gabonafélét, száraztésztát, pékárut, rágcsálnivalót, olajat, zsiradékot, ízesítőt, húsárut, üdítőt, kávét, teát. Az állásfoglalás általános felháborodást váltott ki a bérből és fizetésből élők körében.

Tény, hogy több kereskedelmi egységben is lehetett fizetni korábban ezekkel a pénzhelyettesítő bónokkal, ráadásul bármiért, ami az adott boltban kapható volt. Az APEH tegnapi tollvonásával azonban úgy tűnik, egyelőre nem lesz újabb változás a természetbeni juttatások rendszerében.

Egyszerűsítené a törvényt az OKSZ

Az Országos Kereskedelmi Szövetség pénteki közleményükben a személyi jövedelemadó törvény kedvezményes étkeztetésre vonatkozó részének egyszerűsítését javasolja:

- kizárólag az „étkeztetés” meghatározást tartalmazza a törvény (elhagyva a „meleg” kifejezést),

- az „étkeztetés” kedvezményes körét ki kell egészíteni a készen fogyasztható élelmiszerekkel. Ennek alapján egyébként felesleges lenne a hideg és a meleg étkeztetési utalványok megkülönböztetése. Költségvetési hátránnyal nem járna az intézkedés, mivel a munkáltatók általában már döntöttek az utalványok juttatásáról, ráadás tervezhetőbb a bevétel.

Talán nem is árt egy kis „pihenés”, hiszen elég nagy traumát kellett elviselnie az utóbbi időben a természetbeni juttatások rendszerének. Mint köztudott, 2010. január 1-jétől csupán a számítógép- és internethasználatnak maradt meg az adómentessége, a juttatások egy köre – melegétel-utalvány, önkéntes nyugdíj- és egészségpénztár, iskolakezdési támogatás, helyi közlekedési bérlet, üdülési csekk – 25 százalékos adósávba, míg a maradék a normál, vagyis 95,58 százalékos közteherrel sújtott természetbeni juttatások közé került.

A Magyar Narancs összeállítása szerint azonban mielőtt elkezdenénk szidni a felállt rendszert, érdemes abba is belegondolni, hogy így legalább az adórendszerünk lett valamennyivel normálisabb. A régi rendszer „üzemeltetése” ugyanis meglehetősen drága mulatság volt, arról nem is beszélve, hogy már rég nem szolgálta az eredeti célokat, vagyis már nem volt motiváló és munkaerő-megtartó ereje is erősen megkopott.

- kizárólag az „étkeztetés” meghatározást tartalmazza a törvény (elhagyva a „meleg” kifejezést),

- az „étkeztetés” kedvezményes körét ki kell egészíteni a készen fogyasztható élelmiszerekkel. Ennek alapján egyébként felesleges lenne a hideg és a meleg étkeztetési utalványok megkülönböztetése. Költségvetési hátránnyal nem járna az intézkedés, mivel a munkáltatók általában már döntöttek az utalványok juttatásáról, ráadás tervezhetőbb a bevétel. -->

utalvány felhasználás melegétkezési APEH
Kapcsolódó cikkek