Magyar gazdaság

Munkaerő-helyzet itthon: A vesztes is lehet nyertes!

A munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó, nemzetközi hátterű Adecco tegnap közölte, hogy növeli pécsi irodájának kapacitását. Ezzel párhuzamosan erőteljesen növekedett a bejelentett álláshelyek száma Magyarországon. Vég Ottót, a cég ügyvezető igazgatóját a munkaerő-kölcsönzés, valamint a cég helyzetéről kérdeztük.

Világgazdaság Online: Duplájára nőtt a bejelentett álláshelyek száma januárban, mire számítanak munkaerőpiaci téren a következő hónapokban?
 
Vég Ottó: Egyenlőre mindenképpen legyünk óvatosak ezekkel az adatokkal, a januári fellendülést nem vehetjük az egész negyedévre vagy évre iránymutatónak. Ráadásul ebben a növekedésben kiemelt szerepet játszott a támogatott programok beindítása. Az Adecco esetében azonban az egész adott régióban élénkülést tapasztalunk, illetve a pécsi iroda fejlesztése egy nagy új ügyfél kiszolgálásához is köthető.

Országosan viszont úgy gondoljuk, inkább tavasz végén fogalmazhatóak majd meg az esetleges változások jelei, nem csak a munkaerő kölcsönzés, hanem az állandó munkaerő közvetítés területén is. A tapasztalatok szerint ugyanis év elején illetve a nyári „uborka-szezon” után mozdul meg a piac. Mindenképpen a minőségi szolgáltatások nyújtása esetén várható növekedés. Ez az év eleji jelenlegi a növekedés tehát még nem biztos, hogy folyamatos lesz, az igazi és erőteljes fellendülést a válság utáni időszakra, főként az év második felére, jövő év elejére prognosztizáljuk.
 
Magyarország helyzete mennyiben speciális és hogyan változhat a helyzet a régió más országaihoz képest?
 
Itthon a nyugat-Európai visszaeséstől eltérően, az elmúlt év november hónapjának elejére cégünknek sikerült elérnie az indulása óta legmagasabb kölcsönzötti létszámot. Ezt a bővülést a különböző üzleti területeken létrejött új megállapodásoknak, illetve a már meglévő partnerek őszi termelési fellendülésének, valamint szolgáltatásaink kibővítésével magyarázzuk.  A felsoroltak fényében ezért a múlt évben folyamatos növekedést tapasztalhattunk.
 
Hogyan alakult a munkaerő-kölcsönzési piac a tavalyi válság-évben?
 
A szolgáltató szektorban minimális volt a visszaesés, míg a termelő- és összeszerelő tevékenységet folytató ügyfeleinknél a múlt év első felében  jelentős megrendelés csökkenéssel szembesültünk. Ezekben az esetekben sokszor a teljes kölcsönzött állomány elbocsátásra került. Őszre azonban szinte mindenhol fellendülést tapasztalhattunk.
 
Hogyan hatott a válság a szektorra?

A korábbi évekhez képest nagyobb szezonális ingadozást tapasztaltunk. A válságra gyorsan reagáló ügyfeleinknél az 2009 első félévében nagyobb visszaesését követően az őszre intenzív növekedés figyelhető meg. A vesztes is nyerhet: jóllehet most a kölcsönzött dolgozók, illetve a határozott szerződéses munkavállalók jártak látszólag rosszabbul, ugyanakkor a termelés beindulásakor ezeket az álláshelyeket sokkal előbb betöltik, mint a válság hatására elbocsátott teljes munkaidős belsős alkalmazottakét.

munkaerő-kölcsönzés adecco állás interjú munkahely
Kapcsolódó cikkek