Magyar gazdaság

A Sláger rádió ügye és a jogállamiság - Élénkült az amerikai vállalatok érdeklődése

Ismét élénkült az egyesült államokbeli vállalkozások érdeklődése Magyarország iránt, ami részben a hiánycsökkentő intézkedéseknek köszönhető - mondta a Napi Gazdaságnak Szombati Béla washingtoni magyar nagykövet.

A lap hétfői számában megjelent interjúban a nagykövet azt mondta, hogy a vízumkényszer eltörlése jelentősen növelte az Egyesült Államokba irányuló magyar beutazást, a munkavállalási lehetőségek terén azonban a közeljövőben nem várhatók változások.

A jelentős amerikai kereskedelemfejlesztő csomagból Magyarországot inkább a kkv-finanszírozási részek érinthetik. Az amerikai cégek magyarországi tőkebefektetései elérik a kilencmilliárd dollárt - tette hozzá. Megemlítette azt is, hogy regionális szolgáltató központként Budapest nagyon vonzó adottságokkal rendelkezik.

Az amerikai tulajdonosi háttérrel rendelkező Sláger Rádió ügyét illetően Szombati Béla a jelenlegi helyzetben nem tartotta szerencsésnek, hogy az ügy kapcsán az amerikai képviselőház határozatban bírálja a magyarországi jogállamiságot, hiszen vitás kérdések rendezésére éppen a peres eljárás a jogállamnak megfelelő eszköz. Megjegyezte azt is: nem szerencsés politikai elemeket vinni egy alapvetően gazdasági és jogi jellegű vitába.

A Nabucco projektet illetően a nagykövet azt mondta: a globális gazdaságban és diplomáciában egy ilyen nagyságrendű projekthez mindig jól jön egy jól hallható amerikai támogatás, ami szerencsére egyértelműen megvan.

Sláger Rádió jogállam amerikai befektető
Kapcsolódó cikkek