Magyar gazdaság

Az amerikai tőzsdék meghálálják a kedvező gazdasági híreket

Emelkedő indexekkel nyitottak a New York-i tőzsdék kedden az Ázsiából érkezett kedvező gazdasági hírekre, és azokra a felerősödött várakozásokra, hogy a jelentősen eladósodott Görögország mentőövet kap a vezető európai országoktól.

A DJIA-30 index 0,41 százalékos, a Nasdaq Composite index 0,45 százalékos, a S&P-500 mutató 0,43 százalékos nyereségen állt a kereskedés első percében.

Hétfőn a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,76 százalék emelkedéssel 10.403,79 ponton zárt. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 1,58 százalékkal 2.273,57 pontra nőtt. Az S&P 500-as mutató 1,01 százalékkal 1.115,68 pontra erősödött.

Rossz hírek a lakáshitel piacról - Késedelmes törlesztések

A tavaly év végi stabilizálódást követően 2010 elején ismét növekedésnek indult a késedelmesen törlesztő lakáshitelesek aránya az Egyesült Államokban. 

Az Equifax hitelinformációs cég kedden közölt felmérése szerint a 30 napnál hosszabb törlesztési késésben lévő lakáshitelesek aránya januárban elérte a ingatlan alapú hitellel rendelkező lakossági ügyfelek 8 százalékát, ami a tavaly decemberihez képest 4,4 százalékos, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 21 százalékos növekedés.

"Ez nem kis emelkedés" - mondta Dann Adams, az Equifax elemzője. "A tavaly év végi adatok sokat ígérőek voltak, most viszont megint nem tudni, hogyan folytatódik ez a történet" - tette hozzá.

A késedelmesen törlesztő lakáshitelesek tábora az elemző szerint főként a magas, 9,7 százalékos miatt bővül. Az úgynevezett nem teljesítő hitelek (NPL), vagyis a 90 napnál hosszabb törlesztési késésben lévő hitelek aránya is emelkedik, így aztán tovább nő a kényszerárverezésre bocsátott ingatlanok száma.

A kényszerárverezés, a súlyos válságból éppen hogy csak kilábalni kezdett amerikai legnagyobb problémája. A piac ugyan némileg stabilizálódott az utóbbi hónapokban, de csak az állami támogatási programok révén, és a kényszerárverések tovább húzhatják lefelé az árakat. Elemzők azzal számolnak, hogy csupán e tényező hatására az idei első negyedévben 8 százalékkal zuhan a lakóingatlanok ára a tavalyi utolsó három hónaphoz képest. Celia Chen, a Moody''s Economy.com szakértője szerint az áresés 2010 vége felé állhat meg.

A lakásárak csökkenése miatt a hitelezők nemigen hajlandók az ingatlanfedezet mellett nyújtott kölcsönök határidejét meghosszabbítani, vagy növelni a hitelkeretet. Tavaly decemberben átlagosan 80 ezer dollárhoz lehetett jutni ingatlanfedezetű hitellel, míg két évvel korábban átlagosan több mint 100 ezer dollárt kölcsönöztek a hitelezők ilyen konstrukcióban. A kihelyezett hitelek összértéke is jelentősen csökkent: tavaly decemberben 4,9 milliárd dollár áramlott ki, szemben a 2007 decemberi 21 milliárd dollárral.

Mindennek következtében tovább szűkül az átlagos amerikai fogyasztó vagy kisvállalkozó pénzügyi mozgástere, hiszen ebben a körben az egyik legnépszerűbb finanszírozási forma éppen az ingatlanfedezet mellet nyújtott, szabad felhasználású - írta elemzésében a Reuters.

amerikai hitel amerikai tőzsdenyitások usa lakáshitel
Kapcsolódó cikkek