Aggodalomra adott azonban okot a büdzséhiány, ugyanis az éves előirányzatnak bő kétharmada teljesült az első három hónapban, erre nem volt példa az utóbbi években. Amúgy is sokan támadták a Pénzügyminisztériumot az idei, GDP-arányosan 3,8 százalékos előirányzat tarthatatlanságára hivatkozva.

Februárban 8,4 százalékkal emelkedett az ipari termelés az előző év azonos hónapjához képest a Központi Statisztikai Hivatal friss előzetes adatai szerint. A 3,4 százalékos januári bővülést és a két számjegyű tavalyi esést követően tehát stabilizálódott a hazai gyártók helyzete. A januárhoz képest bekövetkezett (szezonálisan kiigazítva) 1,7 százalékos zsugorodás sem számít olyan jelentős korrekciónak az előző hónap kiemelkedő, 8,9 százalékos adata után.

Valamivel kedvezőbb lett az államháztartás első háromhavi egyenlege a pénzügyi tárca korábbi előrejelzésében szereplőnél. Míg a PM 651,2 milliárd forintos deficitet várt március végére, a legutóbbi jelentés szerint a hiány csupán 609,9 milliárd forint lett. A 878,8 milliárd forintos éves előirányzatot figyelembe véve az első negyedévi hiány így is viszonylag magas: a prognózis szerinti arány 74 százalék lett volna, a tényleges deficit is 69,4 százalékot tett ki.

A KSH előzetes adata szerint ugyanis februárban a kivitel 18 százalékos éves emelkedése mellé 17 százalékos behozatali statisztika társult. A külkereskedelmi mérlegben megfigyelhető, egy éve töretlen javulás megállt, de már így is jóval meghaladja az az importot. A februári többlet 374 millió eurót tett ki, azaz nagyjából annyit, amennyihez a tavalyi év során hozzászokhattunk. Még ez is 78 millió eurós javulást jelent a 2009. februári egyenleghez képest.