Magyar gazdaság

Nem költött a kormány 48 milliárdot számítógépekre

Tévesen állította keddi számában a Magyar Nemzet napilap, hogy a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság 48 milliárd forintot elköltött informatikai eszközök beszerzésére.

A KSzF tavalyi évben meghirdetett közbeszerzési eljárása közel ezer intézmény számítógépekkel, illetve szoftverekkel történő ellátásáról szólt, az eljárás azonban határozott időtartamú keretmegállapodás megkötésére vonatkozott. A szerződéskötés sem közpénz kifizetésével, sem pénzügyi kötelezettségvállalással nem járt, mivel a keretmegállapodás nem keletkeztet kötelezettséget a vásárlásra.

A keretmegállapodás lényege az, hogy a közigazgatás közel ezer intézménye és a rendszerhez önként csatlakozó további potenciálisan több ezer szervezet (pl. önkormányzatok) a szállító által előre vállalt kötelezettségek mellett juthat hozzá a szükséges termékhez akkor, ha arra a jövőben szüksége van.

Konkrét beszerzés hiányában a szerződés a kikötött időtartam végével pénz kifizetése nélkül lejár.

A 13 éve működtetett központosított közbeszerzés előnye a méretgazdaságosság miatti alacsonyabb beszerzési ár elfogadtatása és az érintett intézményi kör beszerzéssel összefüggő eljárásának számottevő egyszerűsödése.

Nem először fordul elő, hogy a Magyar Nemzet tényként állít valótlanságokat, a beszerzések elvi lehetőségét biztosító keretmegállapodások kapcsán is többször közölték tényként milliárdok elköltését - áll a minisztérium közleményében.

Az állítások valótlansága miatt a tárca helyreigazítási kérelemmel fordult a napilaphoz.

KSZF közbeszerzés számítógépek Magyar Nemzet
Kapcsolódó cikkek