Magyar gazdaság

Szükség lenne uniós karbonadóra

A szén-dioxid-kibocsátáshoz kapcsolodó vám bevezetését javasolja az EU külső határain a Climate Strategies nevű kutatócsoport.

Jelentésük szerint csak így lehetne egyenlő versenyfeltételeket teremteni az EU emissziós rendszerén belül, illetve azon kívül működő vállalatok számára. Jelenleg ugyanis még az európai cégek is könnyen el tudják kerülni, hogy fizetniük kelljen a kibocsátási kvótákért: termelésüket az unión kívülre kell telepíteniük.


A Climate Research szerint az importőrökre kivetendő karbonadót elsőként a cement-, majd később az acéliparban lehetne bevezetni. Tanulmányukban úgy számolnak, hogy a cement-, acél- és alumíniumipar szén-dioxid-kibocsátásainak 5-10 százaléka, vagyis mintegy 30 millió tonna szivároghat külföldre, aláásva az EU klímavédelmi erőfeszítéseit. Ez a három ágazat az uniós emissziókereskedelmi rendszer kvótáinak harmadával rendelkezik.

További probléma, hogy a szennyező cégek ingyen is kaphatnak kvótákat (a közműveknek szinte egyáltalán nem kell fizetniük); ez egyes ágazatok számára profitesőt jelent, miközben más szektorok számára a kibocsátási jogok drágulását.

karbonadó Climate Research karbon
Kapcsolódó cikkek