Magyar gazdaság

A gyenge euró két arca

Komoly segítséget jelenthet az EU-n kívülre exportáló cégeknek a görög hitelválság miatt a dollárral szemben négyéves mélypontra süllyedt euróárfolyam. A gyenge uniós fizetőeszköz inkább csak az amúgy is erős, versenyképes tagállamok kivitelének kedvez, és önmagában nem elég az exportvezérelt kilábaláshoz.

Ráadásul az erős dollár kellemetlen következménye Európa számára a zöldhasúban számított energiaimport megdrágulása és az ezzel együtt járó inflációs nyomás.

Magyarország esete annyiban tér el az euróövezetétől, hogy a külkereskedelem kisebb része dolláralapú, mivel a kivitel zöme az euróövezetbe irányul. Az energiaimport drágulása hazánkban is éppúgy éreztetni tudja kedvezőtlen hatását, miközben a gyenge euró miatt felvirágzó uniós – főleg német – a magyar beszállítóknak is jó hír.

Ám a hazai befektetők kihasználhatják a dollár erősödését. A legegyszerűbb, ha zöldhasút vásárolnak, dolláralapú bankbetétben tartják a pénzüket, vagy vesznek az amerikai fizetőeszközben jegyzett befektetési alapok papírjaiból.

A tőzsdéken is érdemes körülnézni, és komoly EU-n kívüli értékesítéssel rendelkező európai cégek papírjait venni.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

euróárfolyam dollár euró energiaimport dollár erősödés bankbetét
Kapcsolódó cikkek