Magyar gazdaság

Ezért mond le az MFB-vezér - a bank nem ismeri a kormány szándékait

A Magyar Fejlesztési Banknál (MFB) egyelőre nem tudnak választ adni arra a kérdésre, hogy a kormányváltással miként alakul a pénzintézet jövője. Erről egyelőre sajtóhírekből tájékozódhatnak, hivatalos információjuk még nincs.

"A magunk részéről felállítottunk egy átadási-átvételi bizottságot, hogy adott esetben a munka folyamatossága érdekében a váltás gyorsan és zökkenőmentesen történjen meg, a magam részéről pedig arra készülök, hogy felajánlom lemondásomat az új miniszternek" - közölte Erős János vezérigazgató. Ez utóbbi bejelentését azzal indokolta, hogy a mindenkori kormány Magyarországon bizalmi beosztásnak tartja az MFB vezérigazgatói pozícióját, amelyre hagyományosan saját jelöltet nevez ki.

Az elmúlt nyolc év mérlegéről tartott sajtóbeszélgetésen - újságírói kérdésre válaszolva - annak a meggyőződésének adott hangot, hogy alapvetően nem kell változtatni portfolióján, mert az a válság mélypontján is bizonyította erejét. Ennek köszönhetően, miközben a bankok zöme a válság következtében általában tevékenysége 7,5 százalékos visszafogására kényszerült, az MFB 17 százalékkal növelte teljesítményét. A szakértői vélekedések is azt mutatják, hogy az elmúlt években klasszikus európai fejlesztési bankká és a mostani pénzügyi és gazdasági krízis idején meghatározó válságkezelő intézménnyé vált az MFB.

Az eredményekről szólva kiemelte: a vállalkozásoknak 371 és az önkormányzatoknak 152 milliárd forintnyi hitelt folyósítottak a hitelpogramok keretében. Az ezeken kívüli hitelfolyósítás az elmúlt években 1070 milliárd forintot tett ki. Az MFB Zrt. mérlegfőösszege tavaly 1135,9 milliárd forintra emelkedett, hitelállománya pedig 710 milliárd forintról 823 milliárd forintra bővült. Saját tőkeállománya a 2002-es szinthez képest 33,5 milliárd forittal több, 2009 végén 128,872 milliárd forint volt. A bank 2003 óta háromszor fizetett - - összesen 29 milliárd forint - osztalékot, ebből tavaly 12 milliárd forintot utalt át az államkasszába.   

kormányváltás Erős János MFB
Kapcsolódó cikkek