Magyar gazdaság

Halálos megszorítások Romániában - ilyen még nem volt

Negyedével csökkentik a közalkalmazottak bérét, 15 százalékkal a nyugdíjakat és a munkanélküli segélyeket.

Romániában júniusban 25 százalékkal csökkentik a közalkalmazotti béreket, és 15 százalékkal az állami nyugdíjakat - jelentette be Traian Basescu román államfő csütörtökön.

Basescu közölte, hogy a bércsökkentés valamennyi közalkalmazottra vonatkozik, kivéve azokat, akiknek a jövedelme nem haladja meg a 600 lej értékű minimálbért. Továbbá a munkanélküli segélyt is 15 százalékkal csökkentik, és átalakítják a szociális programokat, amelyek Basescu szerint munkakerülésre ösztönzik az állami juttatásban részesülőket.

Az intézkedések célja az, hogy a költségvetési hiányt a 6,7 - 6,8 százalékán tartsák, mondta az államfő, aki szerint ez a masszív kiadáscsökkentés és átszervezés az állami szektorban a bizalmat sugalló intézkedések közé tartozik - írja a manna.ro. Ennek alternatívája a bizalmatlan intézkedéscsomag, ami adóemelést jelentett volna: a jövedelmadót 20, a TVA-t 24 százalékra kellene emelni.

Az állami szubvenciókat is nagymértékben csökkentik, a támogatásokat pedig a valóban rászorulóknak kívánják eljuttatni.

Így az egységes adókulcs és a TVA mértéke változatlan marad.

A megszorítások és kiadáscsökkentés azt kellene sugallja, hogy az állampolgárok bíznak a román állam reformokat életbe léptető képességében, a kormányban és a parlamentben, hogy azok tudják, mi a teendő válság idején, mondta az államelnök.

tva basescu minimálbér
Kapcsolódó cikkek