A KSH részletes adataiból kiderül: az ágazat exportja ezúttal 9,7 százalékkal emelkedett éves alapon, szemben az előző időszak 15 százalékos adatával. A belföldi eladások eközben még mindig mínuszban vannak, a 7,3 százalékos visszaesés azonban így is tavaly január óta a legkisebb zsugorodást jelzi.

Az exportteljesítményt leginkább az elektronikai és számítástechnikai cikkek kivitelében látott törés befolyásolta. Az év eleji 30 százalékos bővülést követően 5,5 százalékra csökkent az ágazat teljesítménye. Az exportban jelentős tényezőnek számító járműgyártás terén is nagy volt a különbség, de a növekedés legalább fennmaradt. Az előző hónapok magas növekedési ütemei azonban csalókák, mivel az egy évvel korábbi viszonyítási alap igen alacsony.

A válság előtti szintet még nem sikerült elérnie a termelésnek, hisz tavaly majd 18 százalékos volt a kiesés. Az idei első hónapokban már bővültek a készletek is: az első negyedév átlagosan 4,5 százalékos teljesítményjavulása az eladások mindössze 0,5 százalékos emelkedése mellett következett be. BD