Magyar gazdaság

Osborne: Máris esnek ki a csontvázak a szekrényből

"A végén az előző kormány teljesen felelőtlen volt és borzalmas állapotban hagyta az ország pénzügyeit" - nyilatkozta George Osborne brit pénzügyminiszter, aki szerint "különböző szekrényekből mindenféle csontváz kerül elő".

Osborne részleteket nem árult el, egyedül a magas rangú köztisztviselők részére bevezetett teljesítményarányos bónuszrendszert nevezte meg, amelyet szerinte túlságosan széles körben alkalmaznak. Az új pénzügyminiszter 15 millió fontot tervez megtakarítani a jutalomkeret kétharmados megkurtításával.

A 163 milliárd fontos deficit lefaragására tett első igazán nagy lépésnek azonban egy erre a hétre várt bejelentés ígérkezik arról, hogy miként lesz megspórolható 6 milliárd font a kormányzati munka hatékonyságának javításával.

Osborne az államháztartás valós állapotának feltérképezésével egy újonnan felállítandó, független költségvetési ellenőrzési irodát tervez megbízni, amelynek a jövőben növekedési és fiskális előrejelzések készítése is a feladata lesz. Ennek szükségességét azzal indokolta, hogy az előző kormány idején az előrejelzések abban voltak hivatottak segíteni a vezetést, hogy "olyan költségvetést mutathasson be, amilyet akart".

A büdzsé vártnál rosszabb állapotára való hivatkozással a konzervatív kormány már alighanem az adóemeléseknek igyekszik előkészíteni a terepet. Osborne az áfáról nem volt hajlandó nyilatkozni, David Cameron miniszterelnök viszont egy vasárnapi interjúban nem zárta ki az emelés lehetőségét.

A pénzügyminiszter ezzel szemben a bankokra kivetendő díj mellett mellett már egy új, a pénzintézetek nyereségére és az alkalmazottak juttatásaira bevezetendő új adóról is beszélt.

George Osborne kormány brit
Kapcsolódó cikkek