Magyar gazdaság

A minimálbért is megadóztatná a kormány?

Banki különadó, a magánnyugdíjpénztárak államosítása, a bürokrácia leépítése és a minimálbéresek megadóztatása is szerepel a kormány által kidolgozott gazdasági akciótervben - értesült a Magyar Hírlap.

A lap hétfői számában - meg nem nevezett forrásra hivatkozva - ismertetik ezt a négy elképzelést, mint a készülő intézkedési terv részeit, amely tervből eddig csak annyit közöltek nyilvánosan, hogy 16 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésére készül a kormány.

A banki különadó mellett a lap szerint az szól, hogy a válság idején is háromszázmilliárd forintos nyereséget "zsebeltek" be a pénzintézetek, és hogy a kormányok az Egyesült Államokban, de több európai országban is élnek ezzel az eszközzel.

A magánnyugdíjpénztári reform miatt a lap szerint ma a 2 százalékával magasabb az államháztartási hiány, ez indokolná államosításukat.

A bürokrácia leépítésére, a párhuzamosan működő intézmények összevonására lehetőséget ad a lap szerint például az, hogy Magyarországon mintegy 40 olyan szakhatóság működik, míg más európai országokban jóval kevesebb.

A kétmillió minimálbérre bejelentett dolgozó megadóztatása mellett szól egyrészt az, hogy sokan csak papíron vannak minimálbérre bejelentve, és juttatásuk fennmaradó részét zsebbe kapják. Másrészt az arra ösztönzi a munkaadókat, hogy ne emeljék a minimálbéresek fizetését, miközben a számuk eléri a kétmilliót.

banki különadó magánnyugdíjpénztárak minimálbér
Kapcsolódó cikkek