Magyar gazdaság

Adócsali - Schaffhausen vonzóbb, mint a Kajmán-szigetek?

A svájci Schaffhausen adókedvezménnyel bírta rá a Tyco Electronics céget arra, hogy Bermudáról a világhírű városba települjön.

A szerződés értelmében a Tyco Electronics, a világ legnagyobb villamos kapcsológyártója,  amelynek felső vezetése az Egyesült Államokbeli Pensylvania államban dolgozik, 10  évi időtartamra kedvezményt kap a kanton 16 százalékos társasági adójából - jelentette ki Marcus Cajacob, Schaffhausen nemzetközi ügyekben illetékes ügyvezető alelnöke.

Schaffhausen egyike annak a 26 svájci kantonnak, amely adókedvezményt kínál a fedezeti alapoknak, biotechnológiai cégeknek, internetes vállalkozásoknak, és az olyan cégeknek, amelyek a Kajmán-szigetekhez hasonló adóparadicsomoknak is hátat fordítanak a nemzetközi nyomás hatására.

"Az alacsony társasági adók segítséget nyújtanak Svájcnak vállalatok vonzásához, ám feszültséget is teremtenek, amikor az európai kormányok bevételre törekszenek költségvetési hiányuk megszűntetéséhez" – kommentálta a helyzetet a Bloombergnek Alan McQuaid, a dublini Bloxham Stockbrokers vezető közgazdásza.  Svájc tavaly költségvetési többletet jelentett be, és a kantonok pedig Zürichtől Schwyzig csökkentik az adókat.

Svájc adóparadicsom kanton adókedvezmény Schaffhausan
Kapcsolódó cikkek